Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de sermaye piyasalarının gündeminde ticari aktivitesi soru işareti olan, buna rağmen hisseleri son günlerde hızlı yükseliş kaydeden bir şirket bulunuyor: Gamestop.

Sosyal medya üzerinden yapılan bir kampanyayla hisseleri bir haftada 8'e katlayan ve piyasa değerindeki artış 20 milyar dolara ulaşan Gamestop, ABD Hazine Bakanlığı'nın da radarına girdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ABD Hazine Bakanlığı'nın ve ABD Başkanı Joe Biden'ın ekonomi ekibinin Gamestop hisselerinde yaşanan gelişmeleri takip ettiğini belirtti. Psaki şirket hisselerindeki hareketleri olağandışı olarak nitelendirirken, yaşananlar sonrasında Borsanın ABD ekonomisinin sağlığı açısından bir gösterge olmadığına bir kez daha kanıt sunduğunu belirtti.

Reddit gibi platformlarda başlayan tartışmalarla şirketin hisselerinde hızlı bir çıkış yaratılırken, yıla 19 dolarla başlayan şirket hisselerinin değeri 300 doları aştı. Sadece 27 Ocak gününde şirket hisselerinde günlük yükseliş yüzde 118 oldu.

Şirket hisselerinde açık pozisyon tutan Melvin Capital gibi hedge fonlar hisselerde rallinin başlaması üzerine milyarlarca dolar kayıpla pozisyonlarını kapadı.

ABD'de sermaye piyasaları uzmanları Gamestop ile ilgili gelişmelerin küçük yatırımcıların büyük zararlar yaratabileceğine ilişkin risklere işaret ettiğini belirtti.

2008 finansal krizinden önce ipotek teminatlı varlıklara karşı pozisyon açmasıyla adını duyuran yatırımcı Michael Burry Gamestop'daki gelişmeleri 'tehlikeli' olarak nitelendirirken yaşananların hukuki ve mevzuata yönelik sonuçları olması gerektiğini belirtti.

Şirket pandemi nedeniyle ciddi ciro kaybı yaşadı

ABD’de 5 bin 500 civarında mağazası olan GameStop, son yıllarda oyun sektörünün internete kayması nedeniyle ciro kaybı yaşıyor. Son olarak, 2020’nin ilk 9 ayında pandemi nedeniyle şirket yüzde 31’lik ciro kaybı açıkladı.

Şirket 2019’da 471 milyon dolar zarar açıkladı, pandemi döneminde de her çeyrek zarar etti.

Ciro kaybına paralel Nisan 2020’de 2,57 dolara kadar gerileyen hisse değeri, hem ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sıfır faizle sonuna kadar açtığı para musluklarının borsalara akmasının hem de sosyal medya ve forumlardaki tartışmalardan gelen bireysel amatör yatırımcıların alımlarının da etkisiyle şirket yılı 18 dolarlık hisse değeriyle kapatmıştı.