HABERLER ABONE OL

Türkiye'de tüketici fiyatları Haziran ayında aylık yüzde 1,64 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yıllık enflasyon aynı dönemde yüzde 71,60 olarak kaydedildi.

Verilere göre aylık enflasyon geçen yılın Mayıs ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Yıllık enflasyon ise sekiz ay sonra ilk kez düşüş kaydetti.

Yıllık çekirdek enflasyon tarafında da Haziran ayında gerileme izlendi. TÜİK verilerine göre yıllık çekirdek enflasyon Haziran'da yüzde 71,41 olarak kaydedildi.

Bloomberg HT anketine katılan kurumların beklentisi aylık olarak enflasyonun yüzde 2,2 olması yönündeydi. Yıllık enflasyon beklentisi ise yüzde 72,5 olmuştu.

En yüksek aylık artış konut grubunda

TÜİK verilerine göre, Haziran ayında aylık en yüksek artış yüzde 3,79 ile konut grubunda gerçekleşti. Konut grubunu yüzde 3,47 ile eğitim; yüzde 3,09 ile lokanta ve oteller izledi.

Yıllık olarak en yüksek artış da yüzde 107,11 ile eğitim grubunda gerçekleşti. Yıllık enflasyonda eğitimi yüzde 94,72 ile konut; yüzde 90,67 ile lokanta ve oteller izledi.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan Haziran ayı itibarıyla, 35 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 5 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 103 temel başlığın endeksinde ise artış kaydedildi.

Üretici enflasyonunda da yavaşlama

TÜİK verilerine göre üretici enflasyonu tarafında da yavaşlama gerçekleşti. Haziran ayında aylık üretici enflasyonu yüzde 1,38 oldu. Mayıs ayında aylık üretici enflasyonu yüzde 1,96 olarak kaydedilmişti.

Yıllık üretici enflasyonu Haziran ayında yüzde 50,09 oldu. Bir önceki ay yıllık üretici enflasyonu yüzde 57,68 olarak gerçekleşmişti.

Konut kiralarında yüzde 25 zama tavanın kaldırılması ve Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte konut ve işyerlerine yapılacak kira artış oranı da belirlendi.

Zam oranı yüzde 65,07 olarak kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu, Haziran ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıkladı.

Buna göre normal koşullarda kira artışlarında baz alınan 12 aylık ortalama verisi de netleşti. Böylece Haziran ayında kiralara uygulanabilecek tavan zam oranı da netleşti. Haziran ayı zam oranı yüzde 65,07 oldu.

Konut kiralarında ise yüzde 25’lik tavan zam uygulaması 1 Temmuz'dan itibaren son verilmişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 'uygulamının devam etmesi için neden görmüyorum' şeklinde açıklamaları olmuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

Şimşek X hesabından, "Dezenflasyon süreci başladı. Mevsimsel düzeltilmiş üç aylık hareketli ortalamanın yıllıklandırılmış değerinin ima ettiği enflasyon eğilimi yıl sonu hedefimizle uyumludur. Yüzde 1,64’lük aylık haziran verisi ise yüzde 22’lik yıllıklandırılmış enflasyonu işaret ediyor. Finansal istikrar, sürdürülebilir cari açık, rezerv birikimi ve gri listeden çıkış gibi birçok alanda elde ettiğimiz başarıyı programımızın ana hedefi olan dezenflasyonda da belirgin bir şekilde göreceğiz. Fiyat istikrarına ulaşana kadar programımızı kararlılıkla uygulayarak kalıcı refah artışını sağlayacağız" dedi.

Yılmaz: Enflasyonda düşüş dönemi başladı

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da sosyal medya hesabından enflasyon rakamları hakkında değerlendirme bulundu.

Yılmaz, "Enflasyonda düşüş dönemi başladı… TÜFE, Haziran ayında piyasa beklentilerinin altında yüzde 1,64 oranında artmıştır. Aylık enflasyonun artış hızının yavaşlamasıyla birlikte yıllık enflasyon bir önceki aya kıyasla 3,8 puan azalarak yüzde 71,60 düzeyine gerilemiştir. Enflasyonun ana eğilimini yansıtan çekirdek enflasyon göstergelerindeki gerileme de fiyatlardaki artış eğiliminin zayıfladığını göstermektedir. Çalışanından emeklisine, sanayicisinden çiftçisine toplumun her kesiminden vatandaşımızın ortak arzusu enflasyon probleminin çözülmesidir. Temel hedefimiz vatandaşımızın öncelikli meselesi olan enflasyonu asgari seviyeye düşürmektir. Enflasyonda düşüşle ekonomide öngörülebilirlik sağlanacağı gibi gelir dağılımı da olumlu yönde gelişecektir" dedi.

Advertisement