Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg Economics’e (BE) göre son ekonomik göstergeler, Fed’in 27 Temmuz’daki toplantısında 75 baz puanlık bir artışa gitmesinin daha uygun olacağına işaret ediyor.

ABD’de açıklanan yüksek Haziran ayı enflasyon verilerinin ardından piyasalar Fed’in bu ay 100 baz puan faiz artırabileceğini fiyatlamaya başlamıştı.

Hatta, Haziran ayındaki Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısından bu yanaki bazı fiyat gelişmeleri bu seviyenin de altında bir artışı destekliyor.

BE ABD Başekonomisti Anna Wong ve diğer BE ekonomistlerine göre bu gelişmelerin başında emtia geliyor. Ekonomistler petrol ve emtia fiyatlarında son dönemde yaşanan gerilemenin enflasyonun Temmuz'da daha düşük olacağına işaret ettiğini belirtti.

İkinci olarak Fed’i Haziran ayında alarma geçiren uzun vadeli enflasyon beklentileri Temmuzda keskin şekilde geriledi. Üçüncü olarak da ekonomi, konut sektörü öncülüğünde soğuma belirtileri gösteriyor.

"75 baz puanlık artış daha uygun"

BE analizinde, geleneksel bir modelin, tüm bu girdilerin enflasyonun düşeceği beklentisini destekleyeceği ve 50 baz puanlık bir faiz artışını tavsiye edeceği belirtildi. Ancak Kovid-19 vakalarının yeniden artışa geçtiği, Ukrayna savaşının sürdüğü bir ortamda arz sıkıntılarının muhtemelen tamamen sona ermediğine vurgu yapılan analizde, enflasyon risklerinin yukarı yönlü olduğu ve 75 baz puanlık bir artışın daha uygun olacağı öngörüldü.

Bu arada Cuma günü bir piyasa işlemcisi Fed’in gösterge gecelik faizine bağlı olan ve Temmuz ile Eylül ayındaki faiz kararlarına ilişkin beklentileri fiyatlayan vadeli kontratlarda 150 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi.

Fed’in faiz artırımlarının büyüklüğünü artıracağı ve 100 baz puana çıkaracağı beklentilerine ters düşen bu işlemle işlemci, gün sonunda 14,4 milyon dolar kâr elde etti.

Fed Üyesi Christopher Waller, Victor, Idaho'daki Rocky Mountain Ekonomi Zirvesi'nde faiz artışı ve enflasyon hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Waller ekonomi zirvesinde yaptığı açıklamada, Fed’in bu ayki politika toplantısında 75 baz puanlık bir faiz artırımını desteklediğini belirtti.

Waller, Fed’in enflasyonu yüzde 2 hedefine doğru indirmeye odaklandığını belittiği konuşmasında, "Enflasyonu düşürecek ve fiyat istikrarı hedefimize ulaşacak bir politika belirlemek için oy kullanacağım." dedi.

ABD’de enflasyon Haziran’da rekor tazeledi

ABD’de 13 Temmuz 2020 tarihinde Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, enflasyon yıllık yüzde 9,1’e yükselerek 1981 yılının sonundan beri görülen en yüksek seviye ulaşmıştı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi yüzde 8,8 yönündeydi.

Diğer taraftan, enflasyon aylık bazda yüzde 1,3 artışla 2005’ten beri en büyük artışı kaydetmişti.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) yayımladığı haftalık rapora göre, geçen hafta dünya genelinde 5,7 milyon Kovid-19 vakası tespit edilirken vaka sayısı önceki haftaya göre yüzde 6 arttı.

Mart 2022'den itibaren azalan vaka sayısı, haziranın ikinci yarısından itibaren yeniden artış eğilimine girdi. Artışın Omicron varyantının bulaşıcılığı yüksek BA.4 ve BA.5 alt varyantlarının dünyada giderek hakim hale gelmesinden kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Öte yandan DSÖ, vaka artışına karşın virüse bağlı ölümlerde belirgin artış görülmediğini kaydetti. Geçen hafta dünya genelinde 9 bin 800 ölüm kaydedilirken, rakam önceki haftaya göre değişiklik göstermedi.

Bölgesel olarak, en yüksek vaka artışları, yüzde 28 ile Batı Pasifik ve yüzde 25 ile Orta Doğu'da görüldü. Vaka sayısı Afrika'da yüzde 33, Kuzey ve Güney Amerika'da yüzde 1 azalırken Güneydoğu Asya'da yüzde 5, Avrupa'da yüzde 4 arttı.

Haftalık ölüm sayıları ise Orta Doğu'da yüzde 78, Güneydoğu Asya'da yüzde 23 artarken Afrika'da yüzde 17, Batı Pasifik'te yüzde 10, Kuzey, Güney ve Orta Amerika'da yüzde 1 azaldı, Avrupa'da sabit kaldı.

Dünyada giderek yaygınlaşan BA.4 ve BA.5 alt varyantlarının daha bulaşıcı olması ve hızlı yayılmasının yanı sıra aşıların ve hastalığı geçirmenin sağladığı bağışıklığa direnç gösterdiği biliniyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), 13 Temmuz'da yaptığı açıklamada, BA.4 ve BA.5 alt varyantlarının ülkedeki vakaların yüzde 80'ininden fazlasını oluşturduğunu bildirmişti.

Eğilimin sürmesi halinde, güz aylarında dünya çapında yeni bir salgın dalgasının ortaya çıkabileceği öngörülüyor.

DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, geçen hafta yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgınının "küresel acil durum" olarak nitelendirilmeye devam edileceğini bildirmişti.

Ghebreyesus, Omicron varyantının alt varyantları BA.4 ile BA.5'in dünya genelinde vaka sayılarında artışı tetiklemeyi sürdürdüğüne dikkati çekerek, "Virüs kontrollerindeki azalma, varyantların nasıl bulaştığı, hastalığa yol açma ihtimali ve virüse karşı mücadelenin etkililiğinin derecesinin anlaşılmasına engel oluyor." uyarısında bulunmuştu.

Kovid-19 verilerinin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, Kovid-19 salgınının başından bu yana dünya genelinde 567 milyondan fazla vaka saptandı, virüs nedeniyle 6 milyon 387 binden fazla insan hayatını kaybetti.