Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Aralık ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 4,57 azalarak 82,61 oldu.

Endeksin detaylarına bakıldığında, bir önceki ayın nihai endeksine göre tüketicinin hem mevcut durum algısında hem de geleceğe ilişkin beklentilerinde gerileme gözleniyor. Mevsimsel olarak işsizlik eğilimindeki artış ile döviz kurlarında hafif de olsa yukarı yönlü hareketlenme gerilemenin bir nedeni olabilir.

Temmuz ayından bu yana artış gösteren tüketim eğiliminin gerilemesi de genel endeksin düşüşünde etkili olmuş görünüyor.  Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi’nin bir önceki aya göre yüzde 3,63 düşerek 84,66 değerini aldığını izliyoruz. Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi ise yüzde 6,02 azalışla 80,24 değerini alıyor.

Veriler, son çeyrekle beraber iç talebin büyümeye verdiği katkının artığına fakat Aralık ayında bu katkının bir miktar hız kesme olasılığına işaret ediyor.