Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Nihai endekste hem gerilemenin azaldığını hem de alt sorularda farklılaşma olduğunu izliyoruz. Ön endekste önceki aya göre tüm alt kalemler düşüş gösterirken, nihai endekste Türkiye Ekonomisine ilişkin beklentilerde bir miktar iyileşme yaşanıyor.

TCMB’nin Ekim ayı toplantısından sonra döviz kurlarında ve faizlerde yaşanan sert yükseliş ile pandeminin tekrar artış eğilimine girmesi Kasım ayının ilk yarısında Tüketici Güveninde önemli düşüşe yol açmıştı. Kasım ayının ikinci yarısında hem ekonomi yönetiminin değişimi hem de MB’nin güçlü faiz artırım beklentisiyle finansal piyasalarda olumlu bir hava esmeye başladı ve alt endekslerde gerileme hızı düştü.

Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi’nin bir önceki aya göre yüzde 2,85 gerileyerek 74,75 değerini aldığını izliyoruz.

Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise yüzde 23,32 oranında gerileyerek 34,82 değerini almıştır.

Sonuç olarak, geçtiğimiz ay ekonomi yönetimindeki değişim ve MB para politikasındaki doğrudan sıkılaşmanın Türkiye Ekonomisine ilişkin beklentileri önceki aya göre bir miktar olumlu etkilediğini fakat tüketim eğilimindeki sert düşüşün ön endekse çok yakın seyrettiğini izliyoruz.