Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borsa İstanbul haftanın 4. İşlem gününde TCMB faiz kararının etkisiyle günü sert alımlarla kapatmaya hazırlanıyor. Bankanın faizi %10,25 seviyesinden %15,00’da yükseltmesiyle birlikte bankacılık endeksi hisseleri alımların arkasındaki lokomotif sektör oldu. Bu yükselişle birlikte gün içerisinde 1,325.70 seviyesine kadar çıkarken, 10 Ekim tarihinde gördüğü 1,095 seviyesinden TL bazında %20 artarak teknik anlamda boğa piyasasına girdi. Özellikle bu dönemde kurumların TL’nin arkasında duracağına dair mesajları yükselişin arkasındaki en önemli motivasyon oldu.

Aynı süre zarfı içerisinde özellikle TL bazında %37 oranında getiri sağlayan Bankacılık endeksi (XBANK) yükselişe en büyük desteği sağladı. Ayrıca aşı sürecine dairde haberlerin katkısıyla Borsa İstanbul Ulaştırma endeksi de kabaca %34 civarında prim yaptı.

Küresel tarafta Gelişmekte olan Ülkelerin endekslerinin getirilerini göz önünde bulundurduğumuzda; Rusya %15, Brezilya %14, Güney Afrika %10 ve Endonezya ise %16 yükseldi. MSCI EM market endeksi ise bu dönem içerisinde %9,5 oranında yükseliş gösterdi.

Boğa Piyasası Nedir?

Boğa piyasası, piyasanın yükseliş trendinde olduğu yani fiyatların gelecekte iyimser bir ortamda seyredeceği ve yatırımcıların alıma geçeceği dönemdir. Boğa piyasasının başlaması için, teknik olarak ilgili piyasanın en düşük seviyesinden %20 yükselmiş olması beklenir.