Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann, menkul kıymet ve nakit takasında blockchain kullanımıyla ilgili projenin geleneksel yönteme göre daha maliyetli ve hızının daha yavaş olduğunu söyledi.

Bundesbank'ın Deutsche Boerse ile 2016 yılında başlattığı deneyin sonucunda modelin finansal transfer için prensipte düzenlemeye dair tüm temel gereklilikleri karşıladığı belirlendi. Ancak Dağıtık Kayıt Teknolojisi'nin (DLT) mevcut takas mekanizmasından daha ucuz ve daha hızlı olma potansiyeli taşıdığı yönündeki tez, Weidmann'a göre bu proje tarafından doğrulanmadı.

Weidmann, “Blockchain çözümleri her açıdan daha iyi değil. Süreç biraz daha uzun sürdü ve görece yüksek işlem maliyetiyle sonuçlandı. Benzer deneyler finans sektöründe başka yerlerde de yapıldı. Blockchain tabanlı modellerle yapılan saysı teste karşın, henüz uygulamada gerçek bir yenilik olmadı.” dedi.

Giderek artan sayıda merkez bankası finansal sistemleri DLT'yi için araştırmaya başladı. Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) Yves Mersch, Bitcoin gibi “varlıklar” ile arkalarındaki teknolojiyi birbirinden ayırmak gerektiğini belirtti.

“Teknolojinin bazı kısımları keşfetmeye değer ve merkez bankalarının çıkarına olabilir. Bunu demişken, bizim rolümüz sektörün ve halkın teknolojiyi benimsemesini teşvik etmek değil, değişen tercihlerin güvenli bir yoldan uygulanmasını sağlamak.” dedi.