Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Aralık'ta cari denge 3,21 milyar dolar açık verdi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Aralık'ta cari açığın 3,7 milyar dolar olarak kaydedilmesi yönündeydi.

2020 yılında cari açık ise 36,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Son açıklanan orta vadeli programa göre 2020 yılında cari dengenin 24,4 milyar dolar açık vermesi bekleniyordu. Programa göre altın hariç cari işlemler dengesinin ise 3,3 milyar dolar açık kaydetmesi öngörülmüştü.

TCMB verilerine göre Aralık ayında altın ve enerji hariç cari denge 940 milyon dolar fazla verdi.

Aralık ayında portföy yatırımları 5,21 milyar dolar net giriş kaydetti. Resmi rezervler ise 6,73 milyar dolar arttı.

Net hata noksan Aralık ayında 734 milyon dolar fazla verdi, yıllık net hata noksan açığı 3,28 milyar dolar oldu.

“Dış sermaye girişleri ekonomiyi belirli ivmenin üzerine getirecek”

Bloomberg HT’ye konuk olan Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Yılmaz, TCMB’nin açıkladığı aralık ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi.

Prof. Dr. Yılmaz açıklanan ödemeler dengesi verileri hakkında, kredi genişlemesinin sona ermesiyle ve alınan önlemlerle birlikte bu yıl cari açığın önüne geçileceğini aktardı. “Genelde yılbaşına yönelik beklentilerimiz ilk çeyrekte biraz daha sıkıntılı bir ekonomik büyümenin görece yavaşlaması, hatta eksiye dönmesi yönündeydi,” diyen Yılmaz, ancak ocak ayının bile beklentilerin üzerinde gelebileceğini söyledi.

Büyüme ve enflasyon tahmini hakkında öngörülerini paylaşan Yılmaz, “Merkez Bankası'nın verdiği mesajlar etkisini gösterdi. Kredi genişlemesin yarattığı etki ocakta da güçlü devam ederse, bu gelişme büyümeyi 3,5-4 aralığında tutabilir. Her ne kadar kredi genişlemesi dursa da, dış sermaye girişleri ekonomiyi belirli ivmenin üzerine getirecektir.” ifadelerini kullandı.