Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES 2021, bu yıl Covid19 salgını nedeni ile geçen yıllardan farklı olarak dijital olarak gerçekleştirildi. Ancak daha önce olduğu gibi birçok yeni ürün tanıtıldı. Akıllı telefonlardan sağlık odaklı cihazlara, televizyonlardan giyilebilir cihazlara, CES 2021’de hayatın farklı alanlarında kullanım imkanı bulacak birçok ürün yer aldı.

CES 2021’de tanıtılan yeni dizüstü bilgisayarlara baktığımızda, pek çok şirketin ürünlerini evden çalışma şartlarına uygun hâle getirdiğini gördük.

İş odaklı dizüstü bilgisayarlarda, sesi optimize etmek için yapay zekâ kullanan dört geniş aralıklı mikrofon ve 5 megapiksel kamera gibi, yeni uzaktan çalışma alışkanlıkları için optimize edilmiş özelliklere sahip cihazlar online fuarda öne çıktı. Çoğu dizüstü bilgisayar web kamerasının pek iyi olmadığı ve bir dizüstü bilgisayarın bu kadar çok mikrofonla birlikte gelmesinin alışılmadık bir durum olduğu düşünüldüğünde, bu teknolojiler Zoom toplantılarının kalitesini artırmak için iyi şekilde konumlandırılmış gibi görünüyor. Bu teknolojiyi kullanan markalardan HP , Elite Dragonfly Max modeliyle öne çıktı.

Dizüstü bilgisayarlarda getirilen bir yenilik de uzaktan çalışma koşulları göz önünde bulundurularak uzun süreli kullanımdan sonra göz yorgunluğunu azaltan EyeSafe teknolojisine sahip olmaları.

Akıllı telefonlarda kıvrılabilir ve yuvarlanabilir modeller geliyor

Akıllı telefon üreticileri ise tasarımda ilgi çekecek bir sonraki büyük eğilimin arayışı içinde. CES 2021’de ise akıllı telefonların katlanabilir ekranlar yerine kıvrılabilir ve yuvarlanabilir akıllı telefon ekranlarına yöneldiğini gösteriyor.

Konsept katlanabilir ekranlarla aynı; ekstra ekran alanı istediğinizde akıllı telefon ekranını normalden daha büyük hâle getirmek. Döndürülebilir ekranlı akıllı telefonların bu konsepti sunma şekli, katlanabilir telefonlardan tamamen farklı, kavraması ise oldukça basit. Telefonların içinde, geleneksel bir akıllı telefona benzer boyut ve şeklin korunmasına izin veren, açılır bir OLED ekran var.LG ve TLC bu teknolojileri geliştiren markalar olarak karşımıza çıkıyor.

Televizyon markalarında ekran teknolojileri savaşı

Televizyonlarda ise yenilikleri, ekran teknolojilerinde görüyoruz. 88 inç, 99 inç ve 110 inç ekran boyutlarındaki Micro LED 4K TV’ler yıl sonuna kadar piyasaya çıkacak. Tabii ki, bu ilk dalga ürünler muhtemelen en zengin kullanıcılar dışında herkes için çok pahalı olacak. Ancak teknolojinin tüketici seviyesine doğru ilerlemeye başlaması heyecan verici.CES 2021’de gösterilen 110 inçlik Samsung Micro LED TV modeli, ekran teknolojileriyle televizyonların geleceği olabilir.

Ekran teknolojilerinde yeni modellerin ne seviyede parlak olacakları tam olarak bilinmiyor, ancak daha yüksek parlaklık seviyesi yeni duyurulan Sony A90J ve LG G1‘in 4K TV olmalarına katkıda bulunabilir. OLED görüntü performansına ek olarak LG G1, duvara gömülü olarak monte edilmesini sağlayan inanılmaz derecede ince bir “Galeri” tasarımına sahip. Bu arada Sony A90J, ekranın kendisinden ses oluşturmak için şirketin Acoustic Surface Audio teknolojisini kullanıyor.

Bilişsel zekaya sahip ilk TV CES 2021'de tanıtıldı

CES 2021'de bilişsel zekaya sahip ilk televizyonu Sony markası tanıttı.Sony’nin Cognitive Processor XR Bilişsel İşlemci XR ile gelen yeni Bravia XR televizyonlar, Master Series Z9J 8K LED, Master Series A90J ve A80J OLED ile X95J ve X90J 4K LED modellerinden oluşuyor. İnsanların görme ve duyma biçimlerini taklit etmek üzere tasarlanmış tamamen yeni bir algoritma kullanan bu modeller, geleneksel AI’nın ötesine geçen işlem gücü sayesinde, gerçekliği hiç olmadığı kadar başarılı aktarabiliyor.

Dünyanın en küçük giyilebilir hava temizleyicisi

COVID19’un ardından dünya çapında hava temizleyici satışları arttı ve pazarın önümüzdeki birkaç yıl boyunca büyümeye devam etmesi bekleniyor. COVID-19 salgını sürdükçe ve hava temizleme cihazları daha yaygın hale geldikçe, stil ve taşınabilirlik, işlevselliğe ek olarak giderek daha önemli konular haline geliyor. Airvida, havadaki partiküllere ve dumana karşı etkili bir şekilde kalkan oluşturan “görünmez bir maske” oluşturmak için negatif iyon teknolojisini kullanıyor. Boyuna takılan bu giyilebilir cihaz, patentli çift havalandırma delikleri aracılığıyla saniyede iki milyon negatif iyon üretip doğada bulunan negatif iyon konsantrasyonunun 100 katını oluşturuyor.Bu kümedeki iyonlar hızla havadaki parçacıklara yapışarak onları daha büyük ve daha ağır parçalara dönüştürür ve yerçekimi hızla yere doğru gönderir. Bu işlem, zararlı partiküllerin solunmasını etkili bir şekilde ortadan kaldırıyor.

Honor, yeni akıllı bilekliği Band 6 modelini CES 2021'de tanıttı.Cihaz 1.47 inç'lik Amoled ekrana sahip. Huawei TruSeen 4.0 7/24 kalp ritim takibi, kandaki oksijen seviyesini gösteren SpO2 ölçümü ve Huawei TruSleep detaylı uyku takibi gibi özellikler sunan Band 6, kadınlara yönelik periyod takibiyle de sağlığın her yönüyle kontrol edilmesini mümkün kılıyor.10 farklı profesyonel spor modunun yanında yeni ve popüler spor dallarıyla ilgili egzersizleri de takip edebilen Honor Band 6, egzersizi otomatik olarak tespit edip, detaylı takip modunu da aktifleştirebiliyor.

Akıllı maske Project Hazel

Oyuncu ekipmanı üreten Razer firması Project Hazel isimli akıllı maskesini tanıttı.Maske sadece koronavirüs değil, tüm sağlık tehditlerine karşı odaklanıyor. Ürün dezenfeksiyon için özel bir UV ışık şarj kutusu ile geliyor. Maskeyi takarken yüksek sesle konuşmayı kolaylaştırmak için dahili bir mikrofon ve amplifikatör barındırıyor. Bu N95 solunum maskesi prototipi, başkalarının ağzınızı gerçekten görebilmesi için net bir tasarım içeriyor. Maskenin ışıkları karanlıkta otomatik olarak yanıyor.

Akıllı Teleskop Vespera

2018 yılında tanıtılan Stellina Akıllı Teleskop'un devamı niteliğinde olan Vespera, CES 2021 İnovasyon Ödülü'nü aldı. Akıllı telefon aracılığıyla kontrol edilen teleskop, neredeyse hiç kuruluma ihtiyaç duymamasıyla amatör gözlemcileri hedefliyor.

2018 yılında piyasaya sürülen Stellina Akıllı Teleskop ile astronomi tutkunlarının beğenisini kazanmayı başaran Fransa merkezli Vaonis, en yeni ve kullanıcı dostu astrofotoğrafçılık aleti Steallina'nın daha küçük, daha hafif versiyonu Vespera'da kullanıcıları gece gökyüzünün ilginç kısımlarına yönlendirmek ve bunların görüntülerini kaydetmek için akıllı telefonla veya tabletle çalışan bir akıllı cihaz sağlayarak astronomiyi insanlar için daha erişilebilir hale getirmeyi amaçlıyor.

Dünyanın en büyük teknoloji fuarı CES 2021, her yıl olduğu gibi bu yıl da pek çok yeni teknolojiyi teknoloji tutkunları ve profesyonelleriyle buluşturdu.