HABERLER ABONE OL

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu heyetiyle birlikte, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu, parti yöneticileri Selin Sayek Böke, Faik Öztrak ve Bülent Kuşoğlu ile birlikte Kavcıoğlu’nu ziyaret etti. Yaklaşık 1,5 saatlik görüşme sonrası Kılıçdaroğlu açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu ziyaret sonrasında şu açıklamaları yaptı:

Merkez Bankası bir cumhuriyet kurumu. Cumhuriyet sözcüğü kamu kurumları arasında iki yerde geçiyor. Bir Cumhuriyet savcıları için, bir de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası için.

Burası bağımsız bir kurum. Fiyat istikrarından sorumlu olan bir kurum. Kurumun bağımsızlığı sadece bizim için değil dünya finans piyasaları için de son derece değerli ve önemli.

Sıcak siyasetin Merkez Bankası'na müdahale etmesini asla istemedik ve istemiyoruz da. Bu düşüncemizi de sayın başkana ifade ettik.

Ayrıca, Merkez Bankası'nın yetkililerinin kararnamelerle alınıp başka bir kuruma verilmesinin de doğru olmadığını, özellikle fiyat istikrar komitesine vurgu yaparak ifade ettik.

Merkez Bankası'nın Cumhuriyet tarihi boyunca adım adım oluşturduğu iyi bir kültürü var. Bu kültürün yok olmamasını istedik.

İyi bir kadrosu var. Kadrosunun korunması gerektiğini belirttik. Bu konuda da elimizden gelen her türlü yardımı yapabileceğimizi de ifade ettik. Merkez Bankası'nın kimliğinin, kişiliğinin korunması açısından.

"Zam yağmuru geliyor"

Fiyat istikrarı konusunda sizler de görüyorsunuz, zam yağmuru geliyor. Dövizin kontrol edilememesi, Türk Lirası'nın değer kaybetmesi bizim açımızdan da sokaktaki vatandaş açısından da, sanayici açısından da bir sorun olarak önümüzde duruyor.

Bu konudaki hassasiyetimizi büyük ölçüde ifade ettik. Son 45 günde Türk Lirası yüzde 10 değer kaybetti. Bu rakam ciddi bir rakam. Türk lirasının bu kadar değer kaybetmesi fiyat istikrarının olmadığını gösteriyor.

Bunun yansımaları sokaktaki insana gelecek.

Gördüğümüz tablo şudur: Bugüne kadar mevcut hükümet vatandaşın ağzındaki lokmayı almak istiyordu. Şimdi mutfağındaki tencereyi de almak istiyor.

Önümüzdeki süreç vatandaşın önüne bir zam yağmuru olarak gelecek. Zam yağmuru hepimizin önünde ciddi bir engel olarak duruyor. Bu konudaki hassasiyetimizi bir şekliyle ifade ettik. Bunu da ifade etmek zorundaydık zaten.

Çünkü bu ülkede her vatandaşın hakkını, hukukunu, geleceğini savunmak iktidarın görevi olduğu kadar, muhalefet partilerinin de görevidir. Bu konudaki bütün duyarlılıklarımızı ifade ettik.

Dövizin, Türk lirası karşısında sürekli yükselmesi ya da Türk lirasının değer kaybetmesinin endişelerini de ifade ettik. Çünkü önümüzdeki kış bir zam yağmuru gelecek. Elektrikten doğalgaza her alanda ciddi sorunlar çıkabilir.

Bu konuda ben grup toplantısında da bir Kara Kış Fonu oluşturulmasını talep etmiştim.

Burada da ismi Kara Kış Fonu olmayabilir ama fakirin fukaranın hakkını korumak için, vatandaşların pahalı elektrik, pahalı doğalgazla karşı karşıya kalmamaları açısından, en azından bütçelerine belli zaman dilimlerinde katkıda bulunmak açısından bir fonun oluşturulması gerektiğini ifade ettim.

Bu fon mutlaka olmalı. Aksi halde bu kış vatandaşlar için çok daha kötü olacak.

Bağımsızlık çağrısı

Merkez Bankası'nın bağımsızlığına müdahale eden kişinin Erdoğan olduğunu ben de biliyorum, siz de biliyorsunuz, Mısır'daki sağır sultan da biliyor. Faiz oranları düşsün diye ilk bilgiyi veren veya bu konuda talimat veren kişinin Erdoğan olduğunu biliyoruz.

Buradan Erdoğan'a açık ve net çağrı yapıyorum. Lütfen, Merkez Bankası'nın kurumsal kimliğine saygı göster. Faiz kararlarını sen değil, liyakat sahibi kişiler versin. Eğer onlar bu kararı verirse dünyada birçok finans kuruluşu da doğal olarak TCMB'ye saygı gösterecektir.

Kılıçdaroğlu, görüşmeden önce Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Dolar rekorlar kırıyor. Motorin ve benzine yine zam geldi. Sebep olduğun bu rezaletin milleti ezmesini daha fazla izleme Erdoğan, Kara Kış Fonu'nu kur! Ayrıca bugün 15.30’da Merkez Bankası’na gideceğim. Yok öyle istediğin gibi at koşturmak. Biz varız ve mücadele edeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Kavcıoğlu: Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk

Görüşmenin ardından TCMB Başkanı Kavcıoğlu da açıklamalarda bulundu.

Kavcıoğlu'nun açıklamalarında şu ifadeler öne çıktı.

Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Daha önceki eleştiri ya da söylediği konularda açıklamalar yaptık. Merkez Bankası bu ülkenin en gözde, en güzide kurumlarından birisidir.

Bu ülkedeki her kişinin sahiplenmesi gereken bir kurumudur.

Dolayısıyla Merkez Bankasını yıpratan açıklamaların bizi üzdüğünü, buradan da gene herkese özellikle ifade edeyim.

Merkez Bankası güçlüdür. Rezervleri ile rakamları ile fiyat istikrarı anlamındaki mücadelesiyle, gereken her şeyi kendi içinde Para Politikası Kurulu ile birlikte almaktadr.

Bugün rezervlerimizi 125 milyar dolara yaklaştırmıştır. Dolayısıyla herkesin bu rakamları açıklaması bu rakamları gündeme getirmesi hem Merkez Bankası'nı daha güçlü kılacaktır hem de ülkemizin bu anlamda daha güçlü görünmesini sağlayacaktır.

Son 7 ayda 35 milyar dolara yakın gerçek bir rezerv artışı oldu. Bu da Merkez Bankamızın ve ülkemizin gücünü göstermektedir. Rakamlarımız çok güzel bir şekilde gelişmektedir.

"Rezervler 125 milyar dolara ulaştı"

Döviz kuru gelişmelerinde doların diğer paralar karşısında gelişimi de etkili. Biz de bu anlamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah her şey daha güzel olacak.

Görevden almaların bir kısmı bizim tercihimiz, bir kısmı da arkadaşların tercihi.

Bir sıkıntı varmış gibi anlatılması da bu kurumu yıpratıyor. Bu tür spekülasyonlara gerek yok. Bizlere soruduğunuz zaman cevabı şeffaf bir şekilde veriyoruz. Bir kez daha söylüyorum Merkez Bankası'nın bütün rakamları, bütün iletişimi açık ve nettir. Bunların üzerine spekülasyon yapmak Merkez Bankasına zarar verir.

21 Ekim'e kadar teknik ekiple çalışıp kararımızı vereceğiz.

Bugün itibariyle rezervlerimiz 125 milyar dolar seviyesinde.

Merkez Bankası'nı bu kadar konuşulur şekilde eleştirmek ve yanlış bir şekilde haksız bir şekilde eleştirmek doğru değil. Bu anlamda herkesi daha sağduyulu olmaya çağırıyoruz. Bu anlamda Sayın Kılıçdaroğlu ve Milletvekili arkadaşlarımıza da hemfikiriz onlardan da bunu rica ettiğimizde çok saygı ile karşıladılar. Dolayısıyla herhangi bir problem yok. Biraz öncede ifade ettiğim gibi karşılıklı görüş alışverişi yapıldı. Biz merkez bankasını merkez bankasının yaptıklarını anlattık. Eğer kafalarında bir soru işareti olursa bizi her zaman arayabileceklerini, çok net bir şekilde zaten bizim bilançomuz iletişim kanallarımız çok açık.

Niye de bir şey olur bu anlamda yanlış algıyı düzeltebilecek şekilde açıklamalar yapabileceğimizi bilgi verebileceğimizi ifade ettik.
TCMB yıllardır faiz indiriyor faiz arttırıyor ve bu arkadaşların hepsi de yıllardır burada görev yapıyorlar. Dolayısıyla insanlar bir eleştiri yaparken biraz dersine çalışması lazım. Bir şey çıkarmak adına bu tür yorumlar doğru değil. Bu arkadaşlar faiz indirildiği dönemde de görev yaptılar faiz arttığı zamanda da bu bankada görev yaptılar.

Advertisement