HABERLER ABONE OL

Yatırımcılar ve analistler, Çin yönetiminin dünyanın iki numaralı ekonomisini desteklemek ve güveni artırmak için 2 trilyon yuan (283 milyar dolar) kadar yeni mali teşvik açıklamasını bekliyor.

Bloomberg’in anketine katılan 23 piyasa katılımcısının çoğunluğuna göre, ülkenin maliye bakanının Cumartesi günü merakla beklenen basın toplantısında bu yönde bir açıklama bekliyor.

Katılımcıların çoğu finansmanın devlet tahvili şeklinde gelmesini bekliyor. Olası bir teşvik paketinin miktarının ötesinde, destek hedefi, hükümetin özellikle gayrimenkul ve altyapı yatırımları yoluyla yıllarca süren borç destekli genişlemenin ardından ekonomisini nereye yönlendirmek istediğini göstermesi açısından önemli olacak.

INSEAD’da ekonomi profesörü olan Pushan Dutt, “Teşvik birkaç yıllık olmalı ve hane halkını hedeflemeli, gayrimenkul yatırımlarına dayalı büyüme hikayesini yeniden başlatmamalı. Önemli olan teşvikin boyutundan ziyade odak noktası” dedi.

Hükümetin maliye politikasını güçlendirecek önlemleri tanıtacağını söylediği hafta sonundaki basın toplantısı, yatırımcıların yetkililerin dünya çapında bir hisse senedi rallisine yol açan teşvik çabalarını ne kadar ileri götürmeyi planladığını değerlendirdiği bir döneme denk geliyor.

Yetkililer Pazartesi günü de işletmelere yönelik desteğin artırılması konusunda bir brifing vermeyi planlıyor. Çin halihazırda faiz oranlarını düşürdü ve eylül ayı sonunda açıkladığı bir dizi adımla emlak ve hisse senedi piyasalarına yönelik desteğini artırdı. Ancak yatırımcılar bir süredir mali teşvik adımları için çağrı yapıyor.

Advertisement