Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in siber güvenlik düzenleyici kurumu veri güvenliği riski, ulusal güvenlik ve kamu yararını koruma sebepleriyle çevrimiçi ulaşım uygulaması Didi’ye inceleme başlattı ve uygulamanın sanal dükkanlardan kaldırılmasını istedi.

Çin’in Uber’i olarak bilinen Didi 4,4 milyar dolar değerleme ile New York’ta geçen hafta halka arz edilmişti. Şu an için alınan önlemler şirketin işlemesine dair bir sorun yaratmıyor fakat Çinli internet şirketleriyle ilgili belirsizlik devam ediyor.

İncelemenin detayları henüz bilinmiyor ama devlet destekli Global Times gazetesi Didi’nin ülkedeki en detaylı seyahat bilgilerine sahip olduğunu ve kullanıcıların davranışlarıyla ilgili büyük veri analizi yapabilecek kapasitede olduğunu yazmıştı.

Didi’nin yanında çevrimiçi navlun ve lojistik çözümleri sunan Full Truck Alliance şirketine de inceleme başlatan düzenleyici kuruluş, işe alım sitesi Zhipin.com’a da incele başlattı.

Pekin’in böyle bir soruşturma sürecini başlatması ülkede giderek güçlenen teknoloji sektörünün gücünü kırmak istemesi olarak yorumlanıyor.

Didi 2020’nin dördüncü çeyreğinde Çin’de yapılan seyahatlerin yüzde 88’inin gerçekleştiği bir uygulama ve şirketin hissedarları arasında Tencent Holding ve Softbank bulunuyor.

Didi 2021’in ilk çeyreğinde 837 milyon dolar ney kâr elde ederken 2020’de 21,6 milyar dolar gelir elde etmesine rağmen 1,6 milyar dolar net zarar etti.