Advertisement
HABERLER ABONE OL

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynakların aktardıklarına göre, dünyanın en fazla borca sahip firması olan Çinli gayrımenkul geliştirme şirketi Evergrande Group’un nakit darlığıyla yüzleşeceğine dair endişeler yatırımcılar arasında artarken, Çin’in üst düzey mali yetkilileri şirketin teşkil ettiği riskleri değerlendiriyor.

Başbakan Yardımcısı Liu He liderliğindeki Çin kabinesi ve finansal istikrar komitesi, müdahale edilip edilmeyeceği konusunda hiçbir karara varmaksızın, Evergrande hakkında bir toplantı gerçekleştirdiler.

Bazı düzenleyici kuruluşlar ise, Evergrande’ın hisselerinin devlet şirketleri tarafından alınarak şirketin desteklenmesini ya da Çin’deki elektrikli araba biriminin halka arzına yeşil ışık yakılmasını değerlendiriyorlar.

Tartışmada asıl dikkat çeken nokta Evergrande’ın hangi büyüklükteki borcunun üst düzey hükümet yetkililerini alarma geçirdiği. Milyarder Hui Ka Yan tarafından yönetilen gayrimenkul devi, bankalara, gölge bankacılığı kurumlarına ve bireysel yatırımcılara 88 milyar dolar değerinde karmaşık bir yükümlülük ve borç ağına sahip.

Evergrande aynı zamanda dünya çapındaki tahvil sahiplerine 35 milyar dolar borçlandı ve daha tamamlanmamış gayrimenkuller için 2 milyon konut alıcısından ön ödeme aldı.

Evergrande’ın Salı günkü açıklamasında değindiği, şirketin likidite sorunlarından dolayı bazı yatırımcıların şirketin geri ödeme tarihlerini erteleme kararının hükümet yetkilileriyle bir ilgisinin olup olmadığı bilinmiyor.

Evergrande, şirketin geçen hafta yayımlanan bir haberde Çinli yetkilileri muhtemel bir likidite darlığı ve temerrüt yağmuru konusunda uyardığı aktarıldıktan sonra, borçları hakkında artan endişelerle mücadele ediyor.

Şirket, dedikodulara ve uydurulmuş belgelere dayandığını söyleyerek bu haberi yalanladı. Yine de borç verenlerin artan kaygıları Perşembe günü tepe seviyesine ulaşmış olacak ki birçok Çinli banka nasıl bir risk ile karşı karşıya olduklarını anlayabilmek için acil toplantılar düzenlediler.