Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Koronavirüs salgını küresel piyasalarda oynaklığı artırırken, varlık sınıflarına yönelik tahmin yapmak da zorlaşıyor.

Doların küresel seyri ve gelişmekte olan ülkelere yönelik riskler gelişen ülke para birimlerinin yönüne ilişkin daha zorlu bir öngörü ortamı yaratıyor.

Bu ortamda Bloomberg'in farklı para birimlerine karşı açıklanan öngörüleri derleyerek hazırladığı araştırması en iyi tahmin yapan kurumları ortaya koyuyor. Bloomberg'in veri seti içerisinde Türk Lirası'na ilişkin tahmin yapan kurumlara ilişkin değerlendirmeler de yer alıyor.

Buna göre üçüncü çeyrek itibariyle Dolar/TL 'de en iyi tahmini yapan kurum Citigroup oldu. Citigroup'u Landesbank Baden-Wuerttemberg ve Mizuho Bank takip etti. Bunların yanında Commerzbank, Rabobank ve JPMorgan Chase de en iyi dolar/TL tahmini yapan kurumlar arasında yer aldı.

Pandemininin etkisinin yoğun olarak hissedildiği ikinci çeyrekte ise dolar/TL tahmininde en başarılı kurum Mizuho Bank oldu. Mizuho Bank'ı Citigroup takip etti.

Tahmin veren kurumlar 3 ana kritere göre değerlendiriliyor

Bloomberg, kur tahmininde kurumları 3 kritere göre değerlendiriyor. Bunların başında hata payı geliyor. Tahminin zamanlaması ve yön sinyalinin kesinliği de dikkate alınan kriterler arasında yer alıyor. Hesaplamada hata payının toplam skora katkısı yüzde 60 olurken, zamanlamanın yüzde 30, yön sinyalinin de yüzde 10'u değerlendirmeye alınıyor.

Yılbaşından bu yana TL'nin kaybı yüzde 28'i aştı

Koronavirüs salgının piyasalarda yarattığı belirsizlik, artan portföy çıkışları ve jeopolitik gelişmelerin yarattığı baskı sonrası Türk Lirası dolar karşısında 2020 yılında yüzde 28'i aşan kayıp yaşadı. Benzer eğilim diğer gelişmekte olan para birimlerinde de görülürken, Türk Lirası gelişen ülkeler arasında Brezilya realinin ardından yılbaşından bu yana en çok değer kaybeden para birimi oldu.