Dönüşümün sesi Finansal Teknoloji 500. bölüme ulaştı
Yayın hayatına Mart 2018'de başlayan Finansal Teknoloji programı, 500'üncü bölüme ulaştı. Aradan geçen zamanda Türkiye'deki fintek girişim sayısı 200'lerden 700'lere çıktı; finansal teknolojiler alanına yapılan yatırım milyar doları aştı; finansal teknolojiler kavramı 11. Kalkınma Planı'na ilk kez 'sektör' olarak girdi. Türkiye'de fintek sektörünün sesi ve referans mecrası Finansal Teknoloji programı, bu muazzam dönüşüme katkı sunmaya devam edecek.
Bloomberg HT ekranlarında yayın hayatına Mart 2018’de başlayan Finansal Teknoloji programı 500’üncü bölüme ulaşmanın gurununu yaşıyor. Henüz ‘fintek’ kavramının ve tanımının yeni yapılmaya başladığı günlerde yayın hayatına ‘merhaba’ diyen program, aradan geçen yedi yılda, 500 yıllık finans sektörüne gençlik aşısı gibi gelen ‘finansal teknoloji’ kavramını ülkemizde geniş kitlelere tanıttı. Bloomberg HT ekranlarında çarşamba ve perşembe günleri Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji, başta bankalar ve fintekler olmak üzere finans sektörünün tüm oyuncuları ile birlikte mobil bankacılıktan yeni ödeme sistemlerine, yapay zekadan blok zinciri teknolojilerine kadar finans sektöründe yaşanan dijital dönüşümün bugününü ve yarınını derinlemesine ele aldı; bir sektörün doğuşunu hızlandırdı; özellikle genç kuşağa dokunarak yeni girişimlerin doğuşuna ilham verdi.
‘Milyarlarca dolar büyüklüğünde yeni bir sektör doğdu’
Programın yayın hayatına başladığı Mart 2018’den bu yana Türkiye’deki fintek girişim sayısı 200’lerden 863’e ulaştı. Bu şirketlerden 700’ü aktif olarak faaliyet gösterirken, başta bankalar ve diğer finansal kurumların finansal teknolojiler alanına yaptığı yatırımlar milyar dolarları aştı.
Bu dönemde finansal teknolojiler kavramı 11. Kalkınma Planı’na ilk kez ‘sektör’ olarak girerken Finansal Teknoloji programı bugün milyarlarca dolar büyüklüğe ulaşan bu sektöründe doğuşunu ve büyümesini tüm paydaşlarıyla ekranlara taşıdı. Sadece kurumsal büyük firmaların değil, bugün milyarlarca dolar büyüklüğe ulaşan fintek sektörünün sesi ve referans mecrası olmayı başardı.
‘Birçok ilham verici hikayeye tanıklık ettik’
Finansal Teknoloji programı 7 yıla yaklaşan yayın hayatı boyunca sektöre yön veren bankaların, finteklerin ve diğer finansal kurumların yöneticilerinin finansal teknoloji alanında görüş ve stratejilerini paylaştıkları ana mecra oldu. Bu noktada sektörün önde gelen kurumlarının üst düzey yöneticilerinin görüşleri ise şöyle...
ING Türkiye Genel Müdürü Alper Gökgöz: “Ülkemizdeki finansal ekosistemin gelişimine eşlik eden Finansal Teknoloji programı ile yaklaşık 7 yıllık dönemde birçok ilham verici hikayeye tanıklık ettik. Programın, önümüzdeki dönemde de finansal teknolojiler ekosisteminin gelişimine katkıda bulunacağına inanıyorum.”
‘Finansal teknolojinin geleceğine yön veriyor’
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle: “Finansal Teknoloji bir ekonomi, finans, teknoloji programı olmasının ötesinde bankaları, finansal kuruluşları, finansal teknoloji şirketlerini, girişimleri bir araya getiriyor. Hepsinden önemlisi tüm finans sektörü aktörlerinin sesini duyurabildiği bir platform olarak karşımıza çıkıyor. Programda paylaşılan yenilikler, sektöre ilişkin değerlendirmeler ve deneyimler kurumsal şirketlerden yeni girişimlere kadar hepimize ilham veriyor.”
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Murat Çağrı Süzer: “Finansal Teknoloji programı son yıllarda teknoloji ekseninde hızla değişen finans sektörünün yenliklerini, hizmetlerini, izleyicilere doğru ve anlaşılır bir şekilde anlatmakta kilit rol oynadı.”
Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan: “Finansal Teknoloji programı 500 program boyunca sektöre yön veren ilham açıcı yayınlar yaptı.”
‘Finansal teknoloji gündeminin referans noktası’
SC Yönetim Danışmanlık Kurucusu Dr. Soner Canko: “Finansal teknoloji kavramı ülkemizde geniş kitlelere bu programla ulaştı. Sektör oyuncuları kendilerini ve yeniliklerini bu program bu sayde tanıttı. Hızla değişen ve yenilenen finansal teknoloji gündeminin referans noktası olmayı başardı.”
Fintech İstanbul Kurucu Ortağı Prof. Dr. Selim Yazıcı: “Sektörde çok önemli boşluğu doluran program özellikle sektörde kendini ve çözümünü anlatmaya çalışan yeni nesil girişimlere de yer vererek ekosisteme ciddi katkılar sunuyor.”
‘Finansal teknolojilere yönelik farkındalığı artırdı’
Akbank Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce: “Finansal Teknoloji programı, ilk bölümünden bu yana finansal teknolojilere yönelik farkındalığı artıran, gündemi belirleyen ve sektörün gelişimine katkı sağlayan en önemli platformlardan birisi oldu.”
TOBB Fintek Meclis Başkanı ve Figopara Kurucu Ortağı ve CEO’su Koray Bahar: “Program, hem finansal teknoloji şirketlerinin ekosisteme katkısını izleyiciye aktardı, hem de ekosistemdeki şirketlerin birbirleriyle olan iş birliğinin gelişmesine katkı sağladı.”
‘Sektörü besleyen bir program’
İyzico CEO’su Orkun Saitoğlu: “Büyüyen ve dijitalleşen toplumlarda finansal teknolojiler, bireylerin ve şirketlerin yeni servislere ulaşmasını ve de kapsayıcılığın artmasını sağlayan en önemli sektördür. Finansal Teknoloji programı, ülkemizde de çok hızlı büyüyen bu sektörü besleyen, yeniliklerin aktarılmasını sağlayan çok önemli bir paydaşıdır.”
Sipay CEO’su Semih Muşabak: “Finansal teknolojiler ekosistemindeki gelişmelerin nabzını tutan program sayesinde sektörümüzün doğuşuna ve yükselişine şahitlik ettik.”
NEOHUB Genel Müdürü Gürhan Çam: “Daha ‘fintek’ kavramının ve tanımının yeni yapılmaya başladığı dönemde başlayan Finansal Teknoloji programı biz sektör oyuncularına inanılmaz güzel bir arşiv yarattı. Bu arşiv sayesinde doğru bilgilere doğru kişiler tarafından erişmemize vesile oldu. Önümüzdeki 3-5 yılda Türkiye için direkt yatırımlar için çok parlak bir gelecek olacak. Bu noktada da bu programın rolü çok değerli.”