HABERLER ABONE OL

Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli demir-çelik ithalatına, bu ülkelerde üretici firmalar bazında CIF bedelinin yüzde 6,10'u ile yüzde 43,31'i arasında değişen oranlarda dampinge karşı vergi uygulanacak.

Resmi Gazete'de yayımlanan ithalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin tebliğe göre, yerli üreticiler tarafından yapılan başvuru üzerine Ekim 2023'te başlatılan soruşturma tamamlandı. Soruşturma sonucunda Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli soruşturma konusu ürün ithalatının dampingli olduğu ve yerli üretim dalında zarara neden olduğu tespit edildi.

Bu kapsamda, demir-çelik ithalatının Çin'de üretim firmaları; Han Steel Group Ltd için yüzde 36,37, Qian'an Iron& Steel Ltd için yüzde 22,61, Rizhao Steel Ltd için yüzde 27,61, Shangai Meishan Iron & Steel Ltd için yüzde 15,42, Shanxi Tiangang Stainless Steel Ltd için yüzde 17, Shougang Iron & Steel Ltd için yüzde 24,57, Zhangijagang Plate Ltd için yüzde 26,39 ve bunların dışında kalan firmalardan yapılan ithalat için yüzde 43,31 dampinge karşı vergi uygulanmasına hükmedildi.

Tebliğle ayrıca, Hindistan'da üretim firması; Tata Steel Limited için yüzde 6,10 TICS.NS, bu firmanın dışındaki üreticiler için yüzde 9, Rusya'da üretici firmalar; Maganitogorsk Iron & Steel Work ve Novolipetsk Steel NLMK.NL için yüzde 6,10 bu firmalarında dışında kalan üreticiler için yüzde 9 ve Japonya'daki tüm üretici firmalardan yapılan bu kapsamdaki ithalat için yüzde 9 dampinge karşı vergi uygulanması hüküm altına alındı.

Bakanlıktan açıklama

Öte yandan Ticaret Bakanılığı tarafından yapılan açıklamada da Türkiye’de üretim yapan üreticilerimiz tarafından yapılan damping başvurusu üzerine Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli “sıcak haddelenmiş yassı çelik” ürünü için 31 Ekim 2023 tarihinde bir damping soruşturması başlatıldığı duyruldu.

Açıklamada, soruşturma sonucunda sıcak haddelenmiş yassı çelik ürününün Çin menşeli olanlarına yönelik firma bazında yüzde 15,42 ile yüzde 43,31 arasında değişen oranlarda, Hindistan ve Rusya menşeli olanlarına yönelik firma bazında yüzde 6,1 ile yüzde 9 arasında değişen oranlarda, Japonya menşeli olanlarına yönelik ise %9 oranında dampinge karşı anti-damping vergisi yürürlüğe konulduğu söz konusu önemin bugünden itibaren 5 yıl boyunca yürürlükte kalacağı belirtildi.

Advertisement