Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yurtiçi yerleşikler yeni haftaya da Döviz mevduatlarını artırarak girdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre Türkiye'de 8 Ocak haftasında döviz mevduatları 199 milyon dolar artış kaydetti. Böylelikle toplamda döviz mevduatları 235,9 milyar dolarla yeni rekor seviyesine ulaştı.

Yeni yılın ilk haftasında gerçek kişilerin döviz mevduatlarını 598 milyon dolar artırdığı görüldü. Böylelikle bireylerin döviz mevduatları 150,8 milyar dolara yükseldi. Tüzel kişilerin döviz mevduatlarında ise 399 milyon dolarlık düşüş kaydedildi. Verilere göre tüzel kişilerin döviz mevduatları 85,1 milyar dolar oldu.

İlgili haberler

2020 yılında yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları 41,3 milyar dolar artış kaydetmişti. Böylelikle yıllık bazda veri setinin en yüksek artışı görülmüştü.

Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları 2016'da 10 milyar dolar gerileme kaydetmişti. 2018'de de gerileme izlenen döviz mevduatlarında 2019 yılında 32,6 milyar dolarlık yükseliş görülmüştü.

Ters dolarizasyon beklentisi

Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatlarını artırmasını takiben ekonomi yönetimi de 2021'de risk priminin gerilemesi ve enflasyon beklentilerindeki düzelmeye dayanarak ters dolarizasyon ortamının oluşması beklentilerini dile getirmişti.

TCMB Başkanı Ağbal, 2021 Para ve Kur Politikası sunumunda "Para politikası kararları, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer tüm unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı ve ikna edici bir düşüşü sağlayacak şekilde oluşturulacaktır. Fiyat istikrarını ve enflasyonun düşüşünü gören vatandaşlarımızın ters dolarizasyonu başlatacaklarını düşünüyoruz. Kritik olan hanehalklarının tasarruflarını daha fazla TL varlıklarına yatırması, burada görev bize düşüyor." ifadelerini kullanmıştı.