Elde kalan kurbanlıkları EBK alacak
-
Et ve Balık Kurumu, kurbanlığı elinde kalan besicinin en yakın kombinaya müracaat etmesini duyurdu

Et ve Balık Kurumu, besicilerin Kurban Bayramı'nda satamadıkları, elde kalan kurbanlıklarını satın alacak.
Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş, Bu yıl Türkiye'de kurbanlık sıkıntısı yaşanmasını beklemediklerini ve hem kurban satanlar hem de kurban alanların memnun olacakları bir serbest piyasa oluşacağını öngördüklerini anlatarak kurbanlıkları satamayan hayvan yetiştiricilerini de mağdur etmeyeceklerini, kendilerine müracaat eden besicileri geri çevirmeyeceklerini söyledi.
Ulubaş, şunları kaydetti:
''Diyelim ki besiciler kurbanlıklarını pazara getirdi ama bir kısmını sattı, bir kısmını satamadı. Et ve Balık Kurumu, satılamayan kurbanlıkları alacak.
Besiciler böyle bir durumda kendilerine en yakın kombinamıza müracaat etsinler, sıraya koyacağız, hayvanlarını keseceğiz ve paralarını ödeyeceğiz. O günkü fiyatımız neyse o fiyattan alacağız ve hemen hesaplarına paraları çıkaracağız. Tabii bunları bizim kesim kapasitemiz ölçüsünde sıraya koyacağız. Besici kurbanını satamamışsa onu mağdur etmeyeceğiz, hiç korkmasınlar, kimse Kurban Bayramı sonunda düşük fiyatla ellerinden çıkarmasın.''
-''Girdi maliyetlerinin aşağıya çekilmesi lazım''
Besicilikte girdi maliyetlerinin çok önemli olduğuna dikkati çeken Ulubaş, girdi maliyetlerinin yükselmesinden dolayı da besicilerin yeteri kadar kar edemediğini söyledi.
Sürdürülebilir besicilik için girdi maliyetlerinin mutlaka aşağı çekilmesi gerektiğini vurgulayan Ulubaş, bu konuda bakanlığın da ciddi çalışmalar yaptığını, bu çalışmalar neticesinde iki sene içerisinde hem büyükbaş hem küçükbaş hayvan sayısında önemli bir artış olduğunu kaydetti.
Hayvan sayısındaki artışın sevindirici olduğunu ifade eden Ulubaş, ''Bu destekler devam ederse, ben kısa süre içerisinde Türk halkının ihtiyacını karşılayacak düzeyde et üretileceğini tahmin ediyorum'' dedi.
Et ithalatı kararının ardından serbest piyasada tüketici aleyhine bozulmuş olan et fiyatlarının dengelendiğini ve aşırı kar elde etmek isteyen spekülatörlerin engellendiğini anlatan Ulubaş, ancak ithalatın sürekli olmaması ve sınırlı olması gerektiğini savundu.
Bakanlığın verdiği desteklerle hayvan varlığının artması üzerine 2010 yılında yüzde 75 olan ithalat oranının yüzde 40'lara gerilediğine işaret eden Ulubaş, ''bu oranın gelecek sene çok daha aşağı seviyelere çekileceğini düşünüyorum, çünkü hayvan varlığı da artıyor, bir baş hayvandan elde edilen karkas miktarında da artış oldu'' değerlendirmesinde bulundu.
-Sap, saman fiyatlarındaki artış
Girdi fiyatlarının yükselmesinin besi maliyetini etkiyeceğini belirten Ulubaş, sap ve saman fiyatlarındaki artıştan sonra, bakanlığın, tedbir olarak yem ithalatını serbest bıraktığını, Toprak Mahsulleri Ofisi'ne arpa ve bazı yemlerin fiyatlarının yükselmemesi için görevler verdiğini hatırlattı.
Et ve Balık Kurumu'nun da yem sıkıntısı olan illerde kombinası olmasa bile hizmet alımıyla kesime başladığını bildiren Ulubaş, ''Bu bölgelerde vatandaşımız kesinlikle düşük fiyatla hayvanlarını satmayacak, hiç bir çiftçimizi kapımızdan geri çevirmeyeceğiz. Sürekli, düzenli alım yapacağız. Çiftçilerimiz endişelenmesin'' diye konuştu.
-Kurbanlık seçerken nelere dikkat edilmeli?
Kurbanlık seçerken dikkat edilmesi gereken unsurlara da değinen Ulubaş, öncelikle kurbanlıkların gerekli şartları taşıyıp taşımadığına çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
İki yaşını doldurmuş büyükbaş hayvanların diş yapısına özellikle bakılması gerektiğine dikkati çeken Ulubaş, vatandaşların eğer bu konuda bir endişeleri varsa, belediye veterinerinden veya kurban satış yerinde görevli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı veterinerlerinden yardım istemesi gerektiğini ifade etti.
Et ve Balık Kurumu'nun internet sitesinde iki yaşını dolduran sığırların diş yapısına ilişkin bilgi olduğunu, vatandaşların oradan bakıp yaş tespiti hakkında bilgi alabileceğini kaydeden Ulubaş, ayrıca internet sayfalarında bir kurbanlığın tahminen kaç kilo et vereceği, nasıl hesaplanacağına dönük bir cetvel de olacağını kaydetti.
Ulubaş, ''Mesela 7 kişi bir tosun alacak, bundan kaç kilo et çıkar onu bizim koyduğumuz cetvelle tahmin edebilirler. Kurbanlık hayvanların diğer vasıflarını, hangi hayvanların kurban edilip edilmeyeceğini de Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinden öğrenebilirler'' dedi.
Vatandaşların, muhakkak sağlıklı, parlak tüylü istenilen yaşta canlı görünüme sahip hayvanları tercih etmesi gerektiğini ifade eden Ulubaş, kesimler için de kasap sertifikası olan kişilerin tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
AA