HABERLER ABONE OL

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen teklife göre, memur maaşında artış ile vergi düzenlemelerini içeren teklife eklenen maddeler ile Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK emeklileri yılın 6 ayı için toplamda yüzde 25 zam alacak.

Düzenleme temmuz ayından itibaren uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Bloomberg tarafından görülen etki analizi çalışmasına göre; yeni torba kanun teklifindeki Kur Korumalı Mevduat değişikliğiyle Hazine’nin potansiyel 100 milyar TL KKM yükünün TCMB’ye aktarılması bekleniyor.

Etki analizine göre, EYT kapsamında emekli olacaklara ödenecek aylıklar ve ek ödemelerin maliyeti 213 milyar lira olarak öngörülüyor.

Borçlanma limitinin 2,2 trilyon liraya yükselmesi öngörülüyor

Analizde 3,7 milyon kamu görevlisine yapılacak 8 bin 77 lira seyyanen artışın 2023 bütçesine maliyeti 177 milyar lira; asgari ücret artışı nedeniyle işverene prim teşviğinin maliyeti 24,9 milyar lira; bayram ikramiyelerinin 2 bin liraya çıkarılmasının maliyeti 21,7 milyar lira olarak hesaplandı.

Kurumlar vergisi artışının bütçeye katkısının 80 milyar lira olması bekleniyor. Aynı etki analizine göre MTV düzenlemesinden beklenen gelir 30 milyar lira düzeyinde.

2023 merkezi bütçe kanununda 660,9 milyar lira olan borçlanma limitinin 2,2 trilyon liraya yükselmesi öngörülüyor.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, mektubunda, TÜED olarak emeklilerin sorunlarının gündeme getirilmesi ve çözülmesi için özveriyle çalıştıklarını vurguladı.

Dile getirdikleri birçok sorunun zaman içerisinde çözülme kavuşturulmasının memnuniyetini yaşadıklarını belirten Ergün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben şu ifadeleri kullandı:

"Yıllardır gündemde tuttuğumuz taleplerimiz arasında yer alan; 2000 öncesi SSK emeklilerimizin intibak talebine, bayram ikramiyesine, KEY ödemelerine, 65 yaş ve üzeri ücretsiz ve indirimle seyahate, EYT'lilerin emeklilik hakkına kavuşmasına, evi olmayan emeklilerin konut meselesine olan desteğinize, sağlıkta yaşadığımız sorunların çözümü için çabalarınıza, ek ödemelere, banka kuyruklarına ve banka promosyonlarına getirdiğiniz çözümler için şükranlarımızı sunuyoruz. Ancak bütün bu samimi gayretlere rağmen, bugün gelinen noktada emeklilerimizin yaklaşık 10 milyonu, 7 bin 500 lirayı bulan en düşük emekli ödemesi ile yaşam mücadelesi vermektedir."

"Emeklilerin yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilme imkanı kalmadı"

Ergün, memurlar, kamu işçileri ve asgari ücretlileri ekonomik olarak rahatlatacak tedbirlerin alınmasının kendilerini ziyadesiyle mutlu ettiğini kaydederek, mektubuna şöyle devam etti:

"Lakin aynı marketten aynı ekmeği aynı fiyatı ödeyerek alan ve 7 bin 500 lira ile geçinmek durumunda kalan emeklilerimizin ne yazık ki yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilme imkanı kalmamıştır. TBMM'de görüşülen kanun tasarısına eklenen ve emeklilere yüzde 25 zam öngören teklif, hayatlarını bu memleketin imar ve inşası için harcamış ve yıllarca prim ödeyerek kutsal hak olarak tanımladığımız, emekliliğe erişen topluluğumuzda büyük bir hüsranla karşılanmıştır."

"Seyyanen zamla diğer kesimler arasında açılan makas kapanacak"

Milyonlarca emeklinin aylıklarda yapılacak yüzde 25'lik zamma ilave artış istediğini vurgulayan Ergün, mektubunu şu ifadelerle tamamladı:

"Emekliler olarak talebimiz; emeklilerimizin bir nebze olsun rahatlamasını sağlayacak bir iyileştirmenin yapılması, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çekilmesi ve söz verildiği gibi 7 bin 500 lira üzerinde aylık alanlara da en az yüzde 25+4 bin lira seyyanen zam yapılarak gerçek anlamda, devlet korumalı sosyal güvenliğin hayata geçirilmesidir. Böylelikle, diğer kesimler arasında giderek açılan makas kapanacak ve adaletli bir uygulamaya erişilecektir."

Advertisement