Türkiye İş Kurumu (İşkur) Resmi İstatistik Programı (RİP) kapsamındaki görevleri arasında yer alan ve Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) standartlarına uyumlu olarak yılda dört defa gerçekleştirilen ve Eurostat web sitesinde diğer ülkelerle karşılaştırılabilir olarak duyurulan Açık İş İstatistikleri Araştırması’nın 2024 yılı birinci çeyrek sonuç raporu yayımlandı.
19-29 Şubat 2024 tarihleri arasında Türkiye genelinde örneklemde yer alan 1 ve üzeri çalışanı olan 17 bin 181 işletme ile görüşülerek gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre bu dönemde 330 bin 325 kişilik açık işin olduğu görülürken açık iş oranı yüzde 1,8 olarak tespit edildi. Açık iş sayısı bir önceki yılın aynı dönemine (2023 birinci çeyrek 331 bin 124) kıyasla yüzde 0,2 oranında azaldı.
Açık iş oranının en yüksek olduğu sektörlerin başında gayrimenkul faaliyetleri, imalat ve idari ve destek hizmet faaliyetleri sektörleri geldi.
Araştırma kapsamında en fazla açık iş yüzde 5,2 ile konfeksiyon işçisi mesleğinde kaydedildi. İlk on sırada yer alan diğer meslekler ise sırasıyla; makineci (dikiş), lojistik elemanı, temizlik görevlisi, satış danışmanı/uzmanı yardımcısı, ayakkabı yapımcısı/ayakkabı imalatçısı, servis elemanı (garson) yardımcısı, inşaat işçisi, ahşap mobilya imalatçısı ve gazaltı kaynakçısı (mig-mag kaynakçısı) meslekleri oldu. Türkiye genelinde 2024 yılı 1. çeyrek itibarıyla açık işlerin yüzde 28,9’u bu mesleklerde bulunduğu görüldü.
Araştırma kapsamında yer alan 17 sektörden 5’inin açık iş oranı Türkiye genelinin üzerinde iken, 12 sektörün açık iş oranı genel ortalamanın altında kaldı.
En fazla açık işe 110 bin 468 ile imalat sektöründe
Araştırma kapsamında en fazla açık iş yüzde 5,2 ile konfeksiyon işçiliği mesleğinde kaydedildi. İlk on sırada yer alan diğer meslekler ise sırasıyla; makineci (Dikiş), lojistik elemanı, temizlik görevlisi, satış danışmanı/uzmanı yardımcısı, ayakkabı yapımcısı/ayakkabı imalatçısı, servis elemanı, inşaat işçisi, ahşap mobilya imalatçısı ve gazaltı kaynakçısı mesleklerinde olduğu görüldü. Türkiye genelinde 2024 yılı 1. çeyrek itibarıyla açık işlerin yüzde 28,9’u bu mesleklerde bulunuyor.
2024 yılı 1. çeyreğinde Türkiye genelinde 1 ve daha fazla kişi istihdam eden işletmelerde en fazla açık iş 110 bin 468 ile imalat sektöründe olduğu ve tüm açık işlerin yüzde 33,4’ü bu sektörde olduğu izlendi.
İmalat sektöründen sonra en fazla açık iş sırası ile toptan ve perakende ticaret ile inşaat sektörlerinde kaydedildi. Toptan ve perakende ticaret sektöründe 90 bin 17 kişilik, inşaat sektöründe ise 25 bin 631 kişilik açık iş tespit edildi.
2024 yılı 1. çeyreğinde Türkiye genelinde 1 ve daha fazla kişi istihdam eden işletmelerde açık iş oranı yüzde 1,8 olarak gerçekleşti. Bununla birlikte, 19 çalışanı olan işletmelerde ise açık iş oranı yüzde 2,4 oldu.
Diğer taraftan, 2024 yılı 1. çeyreğinde Türkiye genelinde 10 ve daha fazla kişi istihdam eden işletmelerde açık iş oranı bir önceki yılın aynı dönemindeki oranını koruyarak yüzde 1,5 olarak gerçekleşti.
İşletmelerin yüzde 68’i üretimin artacağını öngördü
Türkiye genelinde 1 ve daha fazla çalışanı olan işletmeler içerisinde gelecek 3 ay içerisinde mal ve hizmet üretiminin artacağı ile korunacağını öngören işletmelerin toplam oranı yüzde 67,9 iken, işletmelerin yüzde 9,4’ü ise mal ve hizmet üretiminin azalacağını öngörmüştür.
İşletmelerin yüzde 22,7’si ise konuya ilişkin olarak herhangi bir fikirlerinin olmadığını belirtti.
Bununla birlikte, Türkiye genelinde 1-9 çalışanı olan işletmeler içerisinde gelecek 3 ay içerisinde mal ve hizmet üretiminin artacağı ile korunacağını öngören işletmelerin toplam oranı yüzde 67,8 iken, işletmelerin yüzde 9,5’i ise mal ve hizmet üretiminin azalacağını öngördü.müştür. İşletmelerin yüzde 22,8’i ise konuya ilişkin olarak herhangi bir fikirlerinin olmadığını belirtti.
10 ve üzeri çalışanı olan işletmeler içerisinde gelecek 3 ay içerisinde mal ve hizmet üretiminin artacağı ile korunacağını öngören işletmelerin toplam oranı yüzde 70,4 iken, işletmelerin yüzde 8,5’i ise mal ve hizmet üretiminin azalacağını öngördü.
İşletmelerin yüzde 21,2’si ise konuya ilişkin olarak herhangi bir fikirlerinin olmadığını belirtti.
İstihdamın korunacağı düşünülüyor
Yine 1 ve daha fazla çalışanı olan işletmeler içerisinde gelecek 3 ay içerisinde toplam istihdamın artacağı ile korunacağını öngören işletmelerin toplam oranı yüzde 74,7 iken, işletmelerin yüzde 5,3’ü ise toplam istihdamın azalacağını öngördü.
Bununla birlikte, işletmelerin yüzde 20’si ise konuya ilişkin olarak herhangi bir fikirlerinin olmadığını belirtti.
1-9 çalışanı olan işletmeler içerisinde gelecek 3 ay içerisinde toplam istihdamın artacağı ile korunacağını öngören işletmelerin toplam oranı yüzde 74,8 iken, işletmelerin yüzde 5,2’si ise toplam istihdamın azalacağını öngördü. Bununla birlikte, işletmelerin yüzde 19,9’u ise konuya ilişkin olarak herhangi bir fikirlerinin olmadığını belirtti.
10 ve üzeri çalışanı olan işletmeler içerisinde gelecek 3 ay içerisinde toplam istihdamın artacağı ile korunacağını öngören işletmelerin toplam oranı yüzde 72,6 iken, işletmelerin yüzde 6,4’ü ise toplam istihdamın azalacağını öngördü. Bununla birlikte, işletmelerin yüzde 21’i ise konuya ilişkin olarak herhangi bir fikirlerinin olmadığını belirtti.