Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Erol Oytun Ercan

Petrol fiyatları aşı haberleriyle ralli yaptıktan sonra durulurken petrol şirketlerinin hisseleri 9 Kasım'dan bu yana yukarı yönlü hareketini sürdürüyor.

Petrol fiyatları geçen hafta aşı haberleriyle birlikte yüzde 15 civarında artarak varil başına 43 dolar seviyesine kadar yükseldikten sonra talebe dair endişelerle yüzde 6.5 değer kaybetti.

Chevron hisseleriyse 9 Kasım’dan bu yana yüzde 19 değer kazanırken, Exxon mobile yüzde 15.7 yükseldi. Royal Dutch Shell hisseleriyse (RDS/A) aynı süre zarfında yüzde 23’ten fazla yükselerek Haziran’dan bu yana en iyi performansını gerçekleştirdi.

Petrol fiyatları ve petrol şirketi hisseleri arasındaki ayrışmanın piyasalar arasındaki farktan kaynaklandığını belirten Saxobank Emtia Strateji Müdürü Ole S. Hansen konu hakkında şu yorumda bulundu:

“Ham petrol ve genel olarak emtialar günlük olarak dengelenen spot ürünlerdir. Bu ürünler için çok fazla arz demek fiyatların düşmesi anlamına gelir. Hisse piyasalarıysa ürünlerdeki arz/talep dengesinden etkilenmeyerek geleceğe dönük fiyatlama kapasitesine sahiptir.”

Pfizer’ın geliştirdiği aşı haberlerinden sonra petrol fiyatlarının yüzde 10 civarında arttığını belirten Hansen, aynı süre zarfında MSCI Küresel Enerji Sektörü Endeksi’nin ise yüzde 22’den fazla yükseldiğini vurguladı.

“Petrol fiyatları, yükselen koronavirüs vakaları ve devam eden talep endişeleriyle sıkışmış durumda.” diyen Hansen, Petrol şirketlerinin ise güçlü bir ralli gerçekleştirdiğini söyledi.