Advertisement
HABERLER ABONE OL

Kasım ayı yurt içi piyasalarda hızlı hareketlerin yaşandığı bir ay olarak kayıtlara geçerken piyasalar bu aya ilişkin enflasyon verilerine odaklandı.

Kasım’da ekonomi yönetiminde yaşanan değişiklikler, takip eden dönemde kurda gerçekleşen gerileme ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz artışı sonrası enflasyondan gelecek ilk sinyaller dikkatle izlenecek.

İşte Kasım ayı enflasyon verisi açıklanmadan önce bilmeniz gereken gelişmeler…

Ekonomistler enflasyonda 2020 zirvesini öngördü

Ekonomistler Kasım'da tüketici fiyatlarındaki yıllık artışın yılın en yüksek seviyesine ulaşacağını öngördü.

Bloomberg HT enflasyon anketine göre ekoomistlerin medyan beklentisi Kasım ayında tüketici fiyat endeksinin bir önceki aya göre yüzde 1,1, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 12,7 artacağı yönünde oluştu.

v

21 kurumun katıldığı ankette en yüksek beklentiyi paylaşan kurum Kasım ayında TÜFE’nin aylık yüzde 2,5 artmasını; en düşük beklentiyi paylaşan kurum ise yüzde 0,7 artmasını bekliyor.

Ankette kurumların yıl sonu enflasyon beklentileri de derlendi. Buna göre medyan beklenti 2020 yılsonu enflasyonun yüzde 12,5 gerçekleşeceği yönünde. En düşük beklentiyi paylaşan kurum enflasyonun yıl sonunda yüzde 11.9; en yüksek beklentiyi paylaşan kurum ise yüzde 20,6 olmasını bekliyor.

Öncü göstergelerde artış devam etti

Enflasyon verisi açısından öncü gösterge niteliğindeki İstanbul Ticaret Odası ve TÜRK-İŞ verilerinde yükseliş ivmesinin sürdüğü görüldü.

İstanbul Ticaret Odası Kasım 2020 fiyat endekslerine göre İstanbul’da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 1,94 arttı. Bu endekste yıllık bazdaki artış ise yüzde 14,07 oldu.

TÜRK-İŞ'in Kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre Kasım'da gıda enflasyonu yıllık yüzde 19,68 oldu. Araştırmaya göre Kasım'da gıda fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,39 artış kaydetti.

Kasım'da Türk Lirası değerlendi, risk primi geriledi

Kasım ayında ekonomi yönetiminde yaşanan değişiklik ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomide yeni dönem mesajlarının ardından Türk Lirası değerlenmişti.

Kasım'da Türk Lirası dolar karşısında yaklaşık yüzde 8 prim yaptı. Türkiye'nin 5 yıllık risk primi ise 365 baz puan seviyesine kadar geriledi.