Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Erdemir'in 2’nci Yüksek Fırını devreye alındı

Erdemir'in 2'nci Yüksek Fırını devreye alındı

Erdemir'in yeniden inşa ettiği 2'nci Yüksek Fırını 'Zübeyde'de ilk üretim, törenle gerçekleştirildi. Erdemir'in Türk mühendislerin emeğiyle eski fırının yerine inşa ettiği çevreci ve teknolojik yeni Yüksek Fırın, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda devreye alındı.

Giriş: 30 Ekim 2023, Pazartesi 15:33
Güncelleme: 30 Ekim 2023, Pazartesi 15:33

OYAK’ın Maden Metalürji Şirketlerinden Erdemir, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesinin adını taşıyan 2’nci Yüksek Fırını ‘Zübeyde’yi yenileyerek Cumhuriyetin 100’üncü yıl dönümünde törenle devreye aldı.

Yüksek Fırın ‘Zübeyde’nin devreye girmesi nedeniyle bir mesaj yayınlayan OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, ülkenin en değerli sanayi varlıklarından Erdemir’in 2006 yılında OYAK’ın bünyesine dahil olmasının ardından yakaladığı hızlı ve güçlü büyüme ivmesini sürdürdüğünü söyledi. Erdem, “Erdemir ülkemizin gururu olan şirketlerden biri. Yerli üretim kabiliyetimizi artırarak yüksek katma değerli üretime ağırlık verdiğimiz bu dönemde, ülkemizin bölgedeki güçlü oyuncu rolünü sağlamlaştırmak için çalışıyoruz. Bugün sadece Erdemir için değil, Türkiye çelik sektörü için kıymetli bir yatırımı daha devreye alıyoruz.

İşletmeye alındığı ilk günden bu yana ülkemiz sanayisinin gelişiminde rol oynayan, daima katma değerli üretime odaklanan Erdemir’in yeni yatırımı, ülke sanayisi için kritik önemdeki demir-çelik sektöründe dışa bağımlılığı azaltma hedefine katkı sağlayacak. Ülkemizdeki en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında ilk 5’te yer alan Erdemir; Karadeniz Ereğli’nin ve Türkiye’nin geleceği için üretmeye devam ediyor, sayısız sektöre ham madde sağlıyor, sürdürülebilir büyüme adımlarıyla gelecek için güven veriyor. Erdemir, Cumhuriyetimizin ikinci 100 yılında da Türkiye’nin yarınlarını aydınlatacak” dedi.

Türk mühendislerin emeği

Törene ev sahipliği yapan Erdemir Yönetim Kurulu Üyesi ve Murahhas Azası Gürtan Damar, Cumhuriyet Bayramı’nda yaptıkları açılışla, Cumhuriyetin ilk 100 yılının sembollerinden olan Erdemir’in, tarihe anlamlı bir iz bıraktığını söyledi. Damar, “Yeni Yüksek Fırın ve sahada devam eden büyük yatırımlarımızda, projelendirmeden devreye alınmasına kadar her aşamayı, OYAK Maden Metalürji şirketlerinden Erdemir Mühendislikle birlikte yürütüyoruz. Çelik üretiminde olduğu gibi tesis yatırımlarında da engin bir mühendislik birikimine sahibiz. Mühendislerimizden, projeyi uygulayan sahadaki her bir çalışanımıza ve iş ortaklarımıza kadar, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında unutulmayacak bir gün yaşıyoruz. Karadeniz Ereğlimiz ve ülkemiz için hayırlı olsun” diye konuştu.

Erdemir Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker de yeni fırının özelliklerine ilişkin bilgi verdi. Peker şunları söyledi: “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Erdemir’in 2’nci Yüksek Fırını ‘Zübeyde’yi sanayimize kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Ham madde besleme ve şarj sistemi tasarımı başta olmak üzere Türk mühendislerinin önemli görevler üstlendiği yeni Yüksek Fırın projesi, Erdemir’in gücüne güç katacak. Tüm sistemleri ve destek ekipmanları ile son teknolojiye sahip olan yeni fırının tüm parametreleri etkin bir şekilde izlenebilecek 2’nci Yüksek Fırın’ın kapasitesi 1 milyon 625 bin tondan 1 milyon 775 bin tona çıkarken, kullanılan yeni teknoloji ürünü kontrol sistemleri sayesinde Erdemir’in önceliklerinden olan İSG ve çevre performansı da artmaya devam ediyor.”

50 yıl boyunca Türkiye’ye hizmet edecek

45 yıllık çalışma süresi boyunca 60 milyon ton sıvı ham demir üretimi gerçekleştiren bir önceki fırının yerine inşa edilen yeni Yüksek Fırın’ın 50 yıl ve üzeri hizmet vermesi bekleniyor.

Bir önceki fırından farklı olarak cüruf granüle sistemi (susuzlaştırılmış) kurulan yeni Yüksek Fırın, nakliyat sırasındaki döküntüleri ve sistemin su sarfiyatını düşürecek. Siklon tipi toz tutucu ve toz boşaltma sistemine sahip olan ‘Zübeyde’, fırın içindeki ince tozların basınçsız bir ortama alınmasına imkân vererek tozlaşmayı büyük oranda önleyecek. Soğutma sisteminin ‘Kapalı Çevrim’ olarak tasarlandığı yeni Yüksek Fırın, korozyon etkisini azaltarak fırındaki yapısal aşınmayı önleyecek, ayrıca çevre performansına olumlu katkılar sağlayacak. Üretim verimliliğini artırarak yakıt tasarrufu sağlayacak olan yeni fırın, yurt dışından temin edilen ve üretim sırasında kullanılan koklaşabilir kömür kullanımını da azaltacak.

Öne Çıkanlar