Erdoğan'ın açıklamaları sonrası dolar/TL sert düştü
-
BDDK'nın yabancı bankalarla swap limitlerini esnetmesinin ardından sabah saatlerinde dolar/TL'de düşüş gözlendi. Sonrasında kur, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından düşüşünü hızlandırarak 7,90'ın altına geriledi
Türk Lirası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'ekonomide yeni dönem' mesajlarının etkisiyle hızlı bir değer kazancı yaşadı. Kurda sabah saatlerinde gelen swap limitlerinin artırılması da aşağı yönlü etki yaratmıştı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yabancı bankalarla yapılan swap işlemlerinde limitleri artırdı. Salı gününü 8.1588 seviyesinden kapatan dolar/TL kuru normalleşme adımının ardından sabah saatlerinde geri çekildi.
Sonrası ise kur, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının ardından 26 Ekim'den bu yana ilk kez 8 seviyesinin altına indi. Ardından 7.90'ın altını gördü.
Erdoğan: Büyüme odaklı seferberlik başlatıyoruz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Erdoğan toplantıda ekonomiye dair verdiği mesajlarda "Albayrak sağlık sorunları nedeniyle vazifesinden affını istedi, biz de bunu kabul ederek Hazine ve Maliye Bakanı olarak Lütfi Elvan arkadaşımızı atamış olduk, görevinde başarılar diliyorum." dedi.
"Önümüzdeki dönemdeki ülke risk primini düşüreceğiz. Vatandaşlarımızdan, bireysel tasarruflarında milli paralarına güvenmelerini ve tercihlerini Türk Lirası'ndan yana kullanmalarını istiyorum. Yeni bir istikrar, büyüme ve istihdam odaklı seferberlik başlatıyoruz. Ekonomide sıkıntılarımız elbette var ama karşımızdaki göstergeler de umut verici." şeklinde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Enflasyonu en kısa sürede tek haneye indireceğiz." dedi.
BDDK yabancı bankalarla swap limitlerini esnetti
BDDK tarafından yapılan açıklamaya göre söz konusu işlem tutarları toplamı, bankaların en son hesaplanan yasal özkaynaklarına oranı olarak belirlenen sınırlamanın vadesine 7 gün kalan işlemler için yüzde 2 yerine yüzde 5, vadesine 30 gün kalan işlemler için yüzde 5 yerine yüzde 10, vadesine 1 yıl kalan işlemler için yüzde 20 yerine yüzde 30 olarak yeniden belirlendi.
Swap limitlerinin Nisan ayında yasal özkaynakların yüzde 1'i ile sınırlandırılması sonrasında Temmuz ayından bu yana normalleşme adımları atılmaya başlanmıştı. Bu adım ile ikinci kez yabancı bankalarla yapılan swap işlemlerinde limitler artırılmış oldu.
Sabah saatlerinde 8.2099'a kadar tırmanan dolar/TL BDDK'nın kararının ardından düşüşe geçti. Öğle sonrasında düşüşünü sürdüren kur Erdoğan'ın açıklamalarının ardından 7.87 seviyelerine kadar çekildi.
Risk primindeki düşüş sürüyor
Türkiye'nin 5 yıllık kredi temerrüt takas (CDS) primi hafta başından bu yana düşüşünü sürdürüyor. Hem yurt içi hem de yurt dışında yaşanan yoğun gelişmelerin etkisiyle Pazartesi günü 500 baz puanın altına inen risk primi, bugün 410 bp seviyesine geriledi.
Diğer gelişen piyasalar ile Türkiye'nin arasındaki risk primi farkı azalıyor. Bloomberg Terminali'nden derlenen rakamlara göre Güney Afrika 225 bp, Brezilya 169 bp, Romanya 112 bp, Meksika 88 bp, Kolombiya 87 bp ve Rusya 78 bp seviyelerinde.
Ayrıca Türkiye'nin 2 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi bugün 50 bp düştü. Hafta başından bu yana 110 bp düşüşle yüzde 14.14 oldu. 10 yıllıkların faizi yüzde 12.72 oldu.
Güne yüzde 0.70 düşüşle başlayan Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi, gün içinde dalgalanmasının ardından yüzde 1.5'in üzerinde primli seyrediyor.
8 Ekim'den bu yana en düşük seviyesine inen gram altın, öğle sonrasında 479 TL'den alıcı buldu.