KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçen yılın ikinci yarısında yaşanan durgunluğun ardından 20 ülkeden oluşan blok için görünüm iyileşiyor.

Euro Bölgesi’nde özel sektör ticari faaliyeti son bir yılın en yüksek seviyesine ulaşarak, bölgede ekonomik toparlanmanın devam ettiğine işaret etti.

S&P Global'in Satın Alma Yöneticisi Endeksi (PMI) Mayıs ayında 52,3'e yükseldi. Analistlerin tahminlerini aşan veriler, üçüncü ay için büyüme sinyali veren 50 eşiğinin üzerine çıktı.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'nın okuması beklentileri aşarken Fransa’da hizmetler düşük performans gösterdi.

Hamburg Ticaret Bankası Başekonomisti Cyrus de la Rubia konu hakkında yaptığı açıklamada, "Euro bölgesi ekonomisi daha da güçleniyor. Yeni siparişler sağlıklı bir şekilde artarken, şirketlerin güveni istikrarlı işe alım hızına da yansıyor." dedi.

Enflasyonun yüzde 2 hedefine yaklaştığı ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) faiz oranlarını düşürmeye başlamak üzere olduğu bir dönemde, Avrupa Komisyonu geçen hafta kıtanın yumuşak iniş yolunda ilerlediğini söylemişti.

AMB İcra Kurulu üyesi Isabel Schnabel, büyüme ivmesinin son zamanlarda biraz hızlandığını belirterek, ekonomik krizin en kötü döneminin geride kaldığına dair iyimserliğin artırdığını söyledi. Schnabel, Alman yayın kuruluşu ARD'ye çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Şu anda Euro Bölgesi’nde ekonomide hafif bir canlanma görüyoruz. Aynı zamanda enflasyon da gerilemeye devam ediyor. Dolayısıyla resesyon yaşamadan fiyat istikrarına dönmeyi başaracağımıza dair umut var." dedi.

Advertisement