HABERLER ABONE OL

China Evergrande Group’un içinde bulunduğu borç krizi devam ediyor.

Pazartesi günü faiz ödemesi olan bazı dolar cinsi tahvillerin sahipleri ödeme alamadıklarını belirtti.

Yatırımcılar, Evergrande’nin 2022 vadeli yüzde 9,5 kupon ödemeli tahvilinin ve 2023 vadeli yüzde 10 kupon ödemeli tahvilinin kuponlarının Hong Kong’da yerel saat ile 17:00 itibarıyla ödenmediğini kaydettiler.

Bu tahvillerin gerçekleştirilmeyen ödemelerinin temerrüt olarak değerlendirilmesi için 30 gün yasal süresi bulunuyor. Evergrande ayrıca geçen ay diğer iki denizaşırı tahvilin ilk kupon ödeme tarihlerini de kaçırmıştı.

Çin’in gayrimenkul sektöründeki finansal stresin Evergrande’nin ötesine geçtiğine ilişkin işaretler artıyor.

Şanghay merkezli emlak geliştirme şirketi Sinic Holdings Group Co., 18 Ekim’de vadesi dolacak 250 milyon dolar tutarındaki tahvilin anapara ya da faiz ödemesini gerçekleştirmeyi beklemediklerini kaydetti.

Bu durum şirketin temerrüde düşme ihtimalinin arttığını gösteriyor.

Çinli yetkililer, 54 trilyon dolar büyüklüğündeki finans sisteminde yolsuzlukları ortadan kaldırmak amacıyla, son altı yılda ilk kez, ülkenin finans alanındaki düzenleyici kuruluşlarını, kamuya ait büyük bankaları, sigorta şirketlerini ve şüpheli alacak yöneticilerini kapsayan bir teftiş başlattı.

Disiplin Teftiş Merkez Komisyonu öncülüğünde bir ekip, yolsuzluğu önleme amacıyla Çin Bankacılık ve Sigortacılık Düzenleyici Komisyonu’nun (CBIRC) iki ay sürecek denetlemesini başlatacak ve 15 Aralık’a kadar ihbarcılardan gelen şikayet raporlarını kabul edecek.

CBIRC Başkanı Guo Shuqing, bu adımın Komünist Parti’nin finansal regülasyona odaklanmasının bir yansıması olduğunu kaydetti ve personeline müfettişlerle iş birliğinin şu anda en büyük öncelikleri olduğunu söyledi.

Bankacılık sektörü düzenleyici kuruluşu, ülkeyi yöneten Komünist Parti tarafından düzenlenecek sekiz turluk kontroller ile denetlenecek 25 kuruluş arasında yer alıyor.

Aralarında Çin Merkez Bankası da var

Önceki turlar diğer merkez ve yerel yönetim kuruluşlarını ve kamuya ait şirketleri kapsarken, bu adım aralarında Çin Merkez Bankası, Çin Menkul Kıymetler Düzenleyici Komisyonu, Şanghay ve Shenzhen hisse senedi borsaları, en büyük kamu bankaları gibi kuruluşlar yanında China Huarong Asset Management Co. dahil şüpheli alacak yönetim şirketleri üzerinde yoğunlaşıyor.

Bu adım, Komünist Parti’nin devlet kadroları ve özel sektör yöneticileri arasındaki yolsuzluklara karşın artan sert duruşunun altını çiziyor. 1,5 milyon kamu çalışanı yıllar süren çalışmalar sonucu cezalandırıldı. Bunların en sonuncuları arasında, Huarong’un eski başkanı Lai Xiaomin’in idamla cezalandırılması ve ülkenin en büyük politika bankasının eski başkanı Hu Huaibang’ın ömür boyu hapis cezasına çarptırılması yer alıyor.

Advertisement