Advertisement
HABERLER ABONE OL

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT'ye ilişkin kanun teklifini pazartesi günü TBMM'ye sunduklarını açıkladı.

Akbaşoğlu Farklı zamanlarda talepler dile getirildi. Prim gün ve sigortalılık süreleri dolduğu halde yaşa takıldıkları için emekli olmadıklarını dile getirdi. Akbaşoğlu, EYT düzenlemesinin bu yıl için 2 milyon 250 bin çalışanı doğrudan ilgilendirdiğini söyledi.

Akbaşoğlu'nun verdiği bilgiye göre, ilk düzenleme yaşa takılma engelini kaldırılmasını içeriyor. Prim gün ve çalışma süresini dolduran herkes emekli olabilecek.

Akbaşoğlu'nun verdiği bilgi özetle şöyle;

4 maddeden müteşekkil bir EYT'ye has yalın bir teklif oluşturuldu, iki madde esasa ilişkin.

Özellikle EYT platformlarımız yaş şartının kaldırılmasını talep etmişlerdi. Birinci düzenle bu konuda oldu. Mevzuata göre prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde istisnasız emekli olma hakkına sahip olacak.

9 Eylül 1999 tarihi öncesi sigortalı olan çalışanlar için geçerli olacak.

İkinci olarak, çalışma hayatının desteklenmesi ve kayıt içinde devam etmesi, sosyal güvenlik destek primi getirildi. Yüzde 5 oranında bir destek primi getirildi. 500 liralık bir destekleme getirildi.

Zorunlu emeklilik kaldırıldı

Taşeron olarak bilinen ve daimi işçi statüsüne geçen 100 binlerce çalışana için bir dokunuşta bulunuldu. 375 sayılı kanun hükmünde kararnamenin geçici 23 ve 24. maddesinde kararname doğrultusunda emekliliği hak eden, taşerondan işçi kadrosuna geçen arkadaşlarımız için isterse emekli olabilme, isterse kendi yerlerinde çalışabilme hakkını sağlanıyor. Zorunlu emekliliki bu kanun kapsamında ortadan kaldırılmış oluyor.

Salı ya da çarşamba günü yasalaşacak

5 milyon yurttaş süreç içerisinde etkilenecek. 2 milyon 250 bin çalışanımız 2023 yılı içerisinde emekliliği hak edecek. Emekliliği hak edenler tercihini kendisi yapacak.

Teklifin hafta Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi planlanıyor. En geç haftaya salı veya çarşamba günü EYT'nin yasalaşması öngörülüyor.

Şubat ayında Resmi Gazete'de yürürlüğe girerek emeklilik başvuruları yapılabilecek.

Hak kazananlar, ister e-Devletten ister bizzat Sosyal Güvenlik Kurumları veya çalışan memurlar kendi kurumlarına müracaat ederek emekli olmak için başvurabilecekler.