Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhur Örnek - Bloomberg HT Araştırma

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dün 200 baz puan faiz artırımına gittikten sonra birçok farklı kanaldan çeşitli likidite adımları attı.

Borsa İstanbul repo piyasasına, TCMB tarafından, gecelik %11.75 faizle 100 milyar TL satış emri girildi. Daha önce Borsa İstanbul repo piyasasındaki faiz oranı %9.75'di.

Haftalık Döviz swap penceresinde kullanılan faizi %9.75'den %10.25'e yükselten TCMB, atılan bu adımla birlikte politika faizi ve döviz swap faizlerini eşitlemiş oldu.

TCMB haftalık repo ihalelerine Cuma günü geri dönerek politika faizi olan %10.25'ten 5 milyar TL verdi. TCMB 6 Ağustos 2020'den bu yana haftalık repo ihalesi açmıyordu.

Öte yandan TCMB bugün aylık geleneksel repo ihalesini açmadı. Bu kanaldan yapılan fonlamanın 25 Eylül'den 22 Ekim'e kadar, 15 Ekim hariç, her güne 10 milyar TL tekabül eden itfa takvimi bulunuyor. 15 Ekim'de ise 5 milyar TL değerinde bir ihale bulunuyor, bu ihalelerin toplam değeriyse 195 milyar TL. Bankacılar bu kanaldan yapılan fonlamanın önümüzdeki dönemde azalabileceğini; ancak tamamen oyun dışı kaldığını düşünmediklerini belirttiler.