Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole Sempozyumu’nda yaptığı konuşmasında Eylül’deki faiz artışının boyutunun tamamen veriye bağlı olacağını söyledi.

Powell, "Eylül ayı toplantısında alacağımız karar verilere ve değişen görünüme bağlı olacak." dedi.

Fiyat istikrarını onarmanın zaman alacağını belirten Powell, "Yüksek enflasyon güçlü talebin ve arzdaki sorunların bir sonucu. Taleple arzı dengede tutmak için araçlarımızı güçlü bir şekilde kullanmamızı gerektiriyor." ifadelerini kullandı.

Yüksek faiz döneminin bir süre daha devam edebileceğini söyleyen Fed Başkanı Powell, "Tarih, para politikasında erken gevşemenin risklerine karşı uyarıyor." dedi.

"Faiz artışları ekonomi için acı verici olabilir"

Faiz artışlarının ekonomi için "acı verici" olabileceği uyarısını yapan Powell, yüksek faiz, yavaşlayan büyüme ve ılımlı istihdamın enflasyonu düşüreceğini ancak hane halkının biraz zorluk çekeceğini söyledi. Powell açıklamasında, "Bu da enflasyonu düşürmenin acı maliyeti. Ancak fiyat istikrarını sağlayamamak daha derin sıkıntılara yol açacaktır." ifadelerini kullandı.

Fed’in kısıtlayıcı politika duruşunu bir süre devam ettirmesi gerektiğini belirten Powell, ABD ekonomisinin yavaşlasa da hala güçlü bir ivme kaydettiğini vurguladı.

Powell'ın konuşması öncesi piyasalarda Fed’in Eylül toplantısında 50 ve 75 baz puan artış beklentisi yarı yarıyaydı. Konuşmanın ardından beklentiler yine bu civarda kalırken 2023’te faizde indirim beklentileri azaldı.