Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Küresel finans sisteminin 1 trilyon dolarlık önemli bir parçası olan finansman bonosu piyasasından, hem borçlanıcılar hem de yatırımcılar bugünlerde giderek daha fazla kaçınıyor. Sektörü takip edenler bunun henüz bir başlangıç olduğunu düşünüyorlar.

Hem cansız ekonomik toparlanma hem de kısa ve orta vadeli borç senetleri arasındaki faiz farkının dar olması, bankalar ile şirketleri daha uzun vadeli kağıtlar ihraç etmeye teşvik ediyor. Aynı zamanda ABD Hazine tahvilleriyle olan faiz farkındaki sert düşüş ve Fed'in müdahalesinden sonra bile devam eden likidite endişeleri de talebi baskılıyor. Böylece bu ürünleri alan fonlardan çıkışlar bazı fonların kapanmasıyla dahi sonuçlanabiliyor.

Piyasanın içinde olanlara göre gelecek yıllarda en sonunda elde küçük bir finansman bonosu piyasası kalacak. Bu, nakit yönetimi ve kısa vadeli finansman açısından borç ihracına bağlı olan şirketler için borçlanma maliyetlerinin yükselmesine neden olabilir. Bazılarına göre ise bu durum, düzgün çalışması kredi şoklarından kaçınmak için kilit önem taşıyan bu piyasada volatilitenin artmasına neden olabilir.

Pacific Investment Management Co. kısa vadeli portföy yönetimi ve fonlama biriminin yöneticisi Jerome Schneider, finansman bonolarının cazibesini kaybetmesiyle ilgili olarak, "Şüphesiz bunun dönüştürücü bir etkisi olacak. Bono ihtiyacı azaldı. Bu finansman bonosu piyasasının sonu mu? Hayır. Ancak arz ve talep mekanizmasının yeniden ayarlanması söz konusu." dedi.

Finansman bonoları hem bankalar hem de finans dışı şirketler için, kiradan ücret ödemelerine kadar günlük faaliyetlerine yönelik kısa vadeli borçlanmada uzun bir dönem boyunca ilk tercih olmuştu. Bu ürünlerde vade genellikle 30 gün ile 60 gün arasında oluyor. Ancak 270 güne kadar uzayabiliyor.

Hazine bonolarına kıyasla daha düşük riskli fakat daha yüksek getirili olarak algılanan finansman bonosu piyasası finansal krizden önce 2.2 trilyon doları aşmıştı. Piyasanın yukarı yönlü trendi, yatırımcıların 2008'de Lehman Brothers'ın ihraç ettiği kağıtlar nedeniyle yüzlerce milyon dolarlık zararlarla karşı karşıya kalmalarıyla birlikte sona erdi. 2011 itibarıyla piyasanın büyüklüğü 1 trilyon doların altına geriledi.