ENERJİ ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, St. Petersburg Uluslararası Gaz Forumu'nda yaptığı konuşmada, gaz merkezi kapsamındaki çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Bayraktar, Türkiye'nin Gazprom ve diğer ortaklarla elektronik gaz ticaret platformu oluşturulması konusunda görüştüğünü açıkladı.

Bu sürecin fazla zaman almayacağını ve söz konusu mekanizmanın oluşturulmasının bir yıl sürebileceğini belirten Bayraktar, “İstanbul Finans Merkezi'nin de bu çalışmaya katılmasına fırsat yaratmak, yer altı kaynaklarıyla ilgili işlemlerin yanı sıra enerji ticareti konusundaki yetkinlikleri de geliştirmek istiyoruz. Bu doğrultuda ortaklarla yoğun etkileşime girersek bu girişimi 2024 yılında tamamlayabileceğimizi düşünüyorum" dedi.

Sakarya Sahası'nda üretim artacak

Türkiye'nin doğal gaz alanında önemli altyapı yatırımları yaptığını vurgulayan Bayraktar, "Boru hatları, gaza dönüştürme terminalleri ve Türkiye doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yarısını sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ile karşılayabilecek noktaya geldi. Ayrıca yeraltı depolama tesislerimizin kapasitelerini önemli oranda artırdık." dedi.

Bayraktar, 4 derin sondaj gemisi ve 2 sismik araştırma gemisiyle Doğu Akdeniz ve Karadeniz'de de çalışmalara başladıklarına işaret ederek, "Ağustos 2022'de de tarihimizin en büyük doğalgaz keşfini duyurduk. Adını da Sakarya Sahası koyduk." diye konuştu.

3 yıldan az bir sürede Sakarya sahasında üretimin başladığını anlatan Bayraktar, sözlerini, "Şu anda Sakarya Sahası günde yaklaşık 3 ila 4 milyon metreküp doğalgaz üretiyor. Buradaki üretimi önce günlük 10 milyon metreküpe, ardından da plato seviyesinde 40 milyon metreküpe ulaşacağız." diye tamamladı.

Advertisement