Gözler bu hafta dev merkez bankalarında olacak
-
Ekonomilerin koronavirüs salgını nedeniyle durma noktasına geldiği bu hafta gözler Fed, BOJ ve AMB'ye çevrildi
Küresel merkez bankaları, faiz oranlarını rekor düşük seviyelere indirmeleri ve varlık alımları yoluyla trilyonlarca dolar harcama yapacaklarına ilişkin taahhütlerine karşın, koronavirüsün sebep olduğu resesyondan çıkabilmek amacıyla ekonomilerini desteklemek için daha fazlasını yapmaları yolunda baskı altında kalmaya devam ediyor.
Küresel üretimin yaklaşık yarısını karşılayan üç bölge olan ABD, Japonya ve Euro Bölgesi'nin merkez bankaları, pandemiyi önlemeye yönelik kısıtlamalardan dolayı durma noktasına gelen ekonomilerin ve finans piyasalarındaki kargaşanın onları harekete geçmeye zorlamasının ardından bu hafta politika toplantılarını gerçekleştirecek.
Hükümetlerin bu hafta yıllardır süren ekonomik genişlemenin ABD ve Euro Bölgesi'nde bu çeyrekte sona erdiğini teyit etmeye hazırlanmaları ile birlikte, para politikası yapıcıları resesyonu sınırlı tutmak ve toparlanmayı hızlandırmak için daha fazlasını yapmak zorunda kalabilir. Seçenekler arasında şunlar yer alıyor: Parasal genişlemenin süresini uzatmak, zor durumdaki işletmelere kredilerin gevşetilmesine yardımcı olmak ve dip seviyelere inmiş faiz oranlarının uzun bir süre buralarda kalacağı taahhüdünde bulunmak.
Bloomberg Economics baş ekonomisti Tom Orlik, "Virüs krizinin aşırılığı merkez bankalarını mümkün olanın limitlerini daha da genişletmeye zorluyor," dedi ve "Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) yangınla mücadele için oluşturduğu Pandemi Acil Satın Alma Programı'nı genişletmesini ve Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) özel sektör için daha fazla destek sağlamasını bekliyoruz. Teşviklerin büyüklüğü ve kapsamı bazında diğerlerinden daha ileride olan Fed ilave destek sağlamayacak, ancak daha fazlasını yapmak için alanı olduğunu teyit edecek" şeklinde görüş bildirdi.
Fed
Fed'in 28-29 Nisan'daki politika toplantısı Ocak ayından bu yana ilk programlı toplantısı olacak, ancak yetkililer Ocak ayından bu yana birkaç kez bir araya geldi.
Fed politika yapıcıları faizi sıfıra yakın seviyelere indirdi ve piyasalara yardımcı olmak ve işletmelere kredi akışını sürdürmek için bir dizi acil ve olağanüstü kredi imkanları oluşturdu. Fed'in bilançosu halihazırda 6.57 trilyon dolara ulaşmış durumda.
Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin bu haftaki toplantıda kaydadeğer değişiklikler çıkmasına yönelik beklentileri sınırlı kaldı. Büyük çoğunluk, yüzde 90 ve yüzde 87, politika yapıcıların faizi sıfır seviyesi yakınlarında ne kadar daha tutacaklarına veya büyük miktarlı varlık alımlarının gelecekteki hızına ilişkin ilave bir yönlendirme beklemediklerini söyledi.
Ancak yatırımcılar Başkan Jerome Powell'ın konuşmasından Fed'in resesyonun ne kadar derine inebileceğine ilişkin korkularına ve toparlanma görünümüne yönelik işaretler arayacak.
Merkez bankacılar ayrıca, Ana Cadde kredi programlarının ayağa kaldırılması ve sürdürülmesi çabaları dahilinde, halen daha fazlasını yapmaları yönünde lobi faaliyetleri ile karşı karşıya.
Avrupa Merkez Bankası
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günü, hükümetlerin ortak mali adım konusunda tartışmaları ile birlikte omuzlarında ağır bir yük taşıyarak politika toplantısını gerçekleştirecek.
Başkan Christine Lagarde'ın liderlere geçen hafta çok azını yapmış ve çok geç kalmış olabileceklerini söylemesinin ve Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 15 kadar daralabileceği uyarısında bulunmasının ardından, liderler halen toparlanma fonunun nasıl oluşturulacağı konusunda anlaşmaya varamadı.
Ekonomistlerin çoğu AMB'nin para politikasını bu hafta sabit tutmasını bekliyor. Banka son dönemde sadece varlık alımlarını bu yıl bir trilyon eurodan daha fazla artırma taahhüdünde bulundu ve bankaların şirketlere daha kolay kredi vermelerini sağladı.
Ancak Bloomberg'in anketine katılan dört katılımcıdan biri, AMB'nin halen 750 milyar euro olan pandemi satın alma programının büyüklüğünü Perşembe günü artırabileceğini söyledi. Katılımcıların çoğu ise bu adımın Eylül ayına kadar atılabileceği beklentisinde.
AMB geçen hafta yatırım yapılabilir nota sahip olmayan tahvillerin de banka kredileri için teminat olarak gösterilmesi konusunda anlaşmaya varmasının ardından, bu tahvillerin varlık alım programı listesine dahil edilebileceği yolunda da spekülasyon var.
Japonya Merkez Bankası
aponya Merkez Bankası (BOJ), bu sabah gerçekleştirdiği politika toplantısında, Hazine tahvili alımlarına ilişkin sınırı kaldırıp, şirket tahvili alımlarını da artırarak koronavirüs dünya ekonomisini vururken eşi benzeri görülmemiş ölçüde parasal genişlemeye giden diğer küresel merkez bankalarının arasına katıldı.
Japonya genelinde bu olağanüstü hal ilan edilmesiyle birlikte tüm ülkede kapanmaların yaşanmasıyla zorluk çeken işletmelere finansal destek ihtiyacı artarken, daha fazla adım atması için banka üzerindeki baskı giderek artıyordu.
BOJ'un tahvil alımlarına ilişkin önceki yönlendirmesi bir yılda 80 trilyon yen (743 milyar dolar) civarında artırılması yönündeydi. Yönlendirmenin kaldırılması, hükümet rekor düzeydeki teşviki fonlamak için yeni tahvil ihraç ederken merkez bankası alımları için olası bir sınırlandırmayı da kaldırmış oldu.
Dünya ekonomisinde bu hafta;
*Kazakistan, Macaristan, İsveç, Gürcistan, Kenya, Bostvana, Dominik Cumhuriyeti, Kolombiya ve Guatemala merkez bankaları faiz kararlarını açıklayacak.
*ABD, Euro Bölgesi, Fransa, İspanya, İtalya, Meksika, Tayvan, Belçika, Avusturya, Letonya ve Litvanya 2da ilk çeyrek GSYH rakamları açıklanacak.
*Çin'de PMI rakamları açıklanacak.