Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Toplam bin megavat büyüklükte güneş enerjisine dayalı yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEK) ve bağlantı kapasitelerinin tahsisine ilişkin yarışma başlangıç tavan fiyatı kWh başına 30 kuruştan 35 kuruşa çıkarıldı.

İlanda 15 yıl olan sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren elektrik enerjisi alım süresinde ise herhangi bir değişiklik
yapılmadı.

Resmi Gazete'nin 3 Temmuz 2020 tarihli sayısında yayımlanan konuya ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ilanında
değişiklikler öngören ilan Resmi Gazete'de yayımlandı.

Değişiklik ilanıyla, bölgelere göre güneş enerjisine dayalı YEK ve bağlantı kapasitelerinin tahsisine ilişkin başvuru
tarihleri de 8-9-10-11 ve 12 Mart olarak belirlendi.

Güneş enerjisinde artış 2020'de devam etti

Türkiye, güneş enerjisi konusunda dünyada referans alınan ülkelerden biri olan Almanya'ya kıyasla güneş enerjisi kapasitesinde geride kalsa da güneş enerji kapasitesini artırmaya devam ediyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez güneşte kapasitenin 2020 itibariyle 6 bin 630 megavata ulaştığını belirtti.

Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin verilerine göre 2019 itibariyle güneş enerjisinde kurulu güç 5 bin 999 megavat olarak kaydedilmişti. Aynı dönemde güneşin kurulu kapasite içindeki payı da yüzde 6,6 olarak gerçekleşmişti.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı'nın verilerine göre 2019 sonu itibariyle Almanya'nın güneşte kurulu kapasitesi 49 bin megavatı aştı. Ülkede güneş enerjisinin kurulu kapasitedeki payı yüzde 8,2 olurken, 2020 itibariyle bu payın yüzde 10'a yükselmesi bekleniyor.