Erol Oytun ERCAN
Güney Asya ülkelerinin pandemi sonrasında açıkladıkları dış ticaret dengesi verileri dikkate alındığında çoğunun dış ticaret fazlası verdikleri göze çarpıyor. Aynı dönem içerisinde bu ülkelerin ithalat ve ihracatlarının yıllık olarak azaldığı da dikkat çekiyor.
Türkiye ise Haziran ayında ihracatını geçen yıla göre %15.7 artırırken, ithalatını da %8.3 artırmış durumda. Türkiye, buna rağmen haziran ayında 2.8 milyar dolar aylık dış ticaret açığı verdi.
Ticaret savaşı ve üretimin Çin yerine başka ülkelere kayacağı tartışmaları sürerken, bu tartışmalarda çeşitli şekillerde öne çıkan Güney Asya ülkeleriyle Türkiye’nin ticari ilişkilerini karşılaştırmak, alternatifler arasında daha iyi bir değerlendirme yapma fırsatı sağlayabilir.
Güney Asya ve Türkiye’nin Çin ile ticaret hacmine ve ticaret dengesine bakıldığında, Türkiye en az ticaret hacmine sahip ve ilgili ülkeler arasında Çin’e karşı en fazla ticaret açığına sahip ikinci ülke konumunda. Çin ile en fazla ticaret ilişkisine sahip ülke Vietnam olarak gözüküyor, fakat Çin’e karşı en fazla ticaret fazlası veren ülke ise Malezya.
Bu ülkelerin ABD ile ticaret hacimlerine bakıldığında en son sırada yine Türkiye var ve Türkiye ABD’ye karşı ticaret açığı veren tek ülke konumunda. ABD ile en fazla ticaret ilişkisine sahip ülke Hindistan, fakat ABD’ye karşı en büyük ticaret fazlasına sahip ülkeyse Vietnam olarak gözüküyor.
Endonezya son 9 yılın rekorunu kırdı
Hindistan haziran ayında, 18 yıldan sonra ilk defa, 790 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi. Haziran ayı için dış ticaret verilerine bakıldığında, geçen yılın aynı ayına göre ihracatın %12.41 azalırken, ithalatın %47.59 azalmış olduğu görülüyor.
Endonezya ise Temmuz ayı için 3.27 milyar dolar dış ticaret fazlası açıklayarak son 9 yıldaki rekorunu kırdı. Endonezya’nın Temmuz ayında ihracatı geçen yılın aynı ayına göre %9.9 azalırken, ithalatı geçen yılın aynı ayına göre %32.5 azaldı.
Haziran ayında ihracat artışı yaşayan tek ülke Malezya
Tayland Haziran ayında 2.32 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi fakat ihracat, ithalatına göre daha fazla düşüş gösterdi. Ülkenin Haziran ayındaki ihracatı geçen yıla göre %24.60 azalırken, ithalatı %18.18 azaldı.
Haziran ayı ihracatı geçen yıla göre artış gösteren tek ülke olan Malezya, ilgili ay için 4.88 milyar dolar ticaret fazlası açıkladı. İthalatı geçen yıla göre %5.57 azalan Malezya’nın ihracatı ise geçen yıla göre %8.83 arttı.
Vietnam ise Temmuz'da 2.8 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini açıkladı. Ülkenin ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre %0.31 artarken, ithalatı %2.94 geriledi. Haziran ayında 1.84 milyon ticaret fazlası veren ülkenin ithalatı söz konusu dönemde geçen yıla göre %5.33 artış göstermişti.
Hindistan'ın en çok fazla verdiği ülke ABD, en çok açık verdiği Çin
Hindistan’ın en çok ticaret yaptığı ülkelerin başında 92.6 milyar dolar ile ABD, 86.3 milyar dolar ile Çin ve 52.8 milyar dolar ile Birleşik Arap Emirlikleri geliyor.
Bununla beraber en çok ticaret fazlası verdiği ülke 2019 yılı verilerine göre 22.7 milyar dolar ile ABD, en çok ticaret açığı verdiği ülkeyse 50.7 milyar dolar ile Çin. Bu durumda Hindistan Çin’e karşı net ithalatçı konumundayken, ABD’ye karşı net ihracatçı konumunda.
Endonezya için sıralamanın en başındaki ticaret partnerleriyse 78.9 milyar dolar ile Çin, 33.7 milyar dolar ile Japonya ve 32.9 milyar dolar ile Singapur.
En çok ticaret fazlası verdiği ülke 11.1 milyar dolar ile Hindistan, ikinci sıradaysa 10.8 milyar dolar ile ABD geliyor. En çok ticaret açığı verdiği ülkeyse 10.9 milyar dolar ile Çin, ikinci sıradaysa 2.1 milyar dolar ile Tayland geliyor.
Vietnam ve Malezya Çin ile en çok ticaret yapanlar
Tayland’ın en fazla ticaret ilişkisinde bulunduğu ülkeler sıralandığında en başta 97 milyar dolar ile Çin, 58,9 milyar dolar ile Japonya ve 50.9 milyar dolar ile ABD geliyor.
Ticaret fazlası verdiği ülkelerin başında 15.9 milyar dolar ile ABD geliyor, ikinci sıradaysa 8.2 milyar dolar ile Hong Kong var. Ticaret açığı verdiği ülkelerin başındaysa 8.2 milyar dolar ile Japonya ve 4.7 milyar dolar ile Çin geliyor.
Malezya’nın ticaret partnerleri sıralandığında 114 milyar dolar ile Çin birinci sırada yer alıyor, ikinci sırada 63.3 milyar dolar ile Singapur, üçüncü sıradaysa 57.1 milyar dolar ile ABD var.
En çok ticaret fazlası verdiği ülke 29.2 milyar dolar ile Çin, ikinci sıradaysa 23.9 milyar dolar ile ABD geliyor. En fazla ticaret açığı verdiği ülkeyse 3.5 milyar dolar ile Suudi Arabistan ve 1.6 milyar dolar ile Endonezya.
Vietnam’ın ticaret partnerlerinin başında 139,6 milyar dolar ile Çin, 81 milyar dolar ile ABD ve 68 milyar dolar ile Güney Kore geliyor.
En çok ticaret fazlası verdiği ülkeyse 52,3 milyar dolar ile ABD ve 8.7 milyar dolar ile Hong Kong. En çok ticaret açığı verdiği ülkeler ise 25.8 milyar dolar ile Güney Kore ve 11.5 milyar dolar ile Çin.
Türkiye en büyük açığı Rusya ve Çin'e karşı veriyor
Türkiye’nin ticaret partnerlerinin başındaysa 34.1 milyar dolar ile Almanya var. Bunu takiben 28 milyar dolar ile Rusya ikinci sırada geliyor, üçüncü sırada 22.6 milyar dolar ile Çin, dördüncü sıradaysa 22.4 milyar dolar ile ABD geliyor.
Türkiye’nin ticaret fazlası verdiği ülkeler sıralandığındaysa 8.1 milyar dolar ile Irak, 5.9 milyar dolar ile İngiltere, 3.7 milyar dolar ile İspanya öne çıkıyor. En fazla ticaret açığı verdiği ülkelerin başındaysa 18.1 milyar dolar ile Rusya, 16.6 milyar dolar ile Çin ve 4.5 milyar dolar ile Güney Kore geliyor.