Advertisement
HABERLER ABONE OL

Koronavirüs salgının en çok etkilediği sektörlerden biri olan havayolları ve hizmet sektörünün finansalları tamamlandı. Sektörde salgın etkisi 3. çeyrekte de sürmeye devam etti.

Türk Havayolları 2020 yılının 3. çeyreğinde 946 milyon TL net dönem zararı kaydetti. Şirket geçen yılın aynı döneminde 3,7 milyar TL dönem kârı açıklamıştı.

Pegasus ise 2020 yılının 3. çeyreğinde piyasa beklentilerindeki zararın aksine 103,4 milyon TL kâr açıkladı. Şirket bir önceki çeyreğe göre zarardan kâra dönerken, yıllık bazda kârlılığı ciddi oranda azaldı. TAV Havalimanları aynı çeyrekte 444,9 milyon TL zarar açıklarken, geçen yılın aynı döneminde 561,1 milyon TL kâr elde etmişti.

Salgının etkileri hisse performansına da yansıdı

2020 yılında salgının etkisi havacılık hisseleri üzerinde ciddi baskı yarattı. Dünyanın önemli havayolu şirketlerinin hisselerinde yılbaşından bu yana kayıplar yüzde 60'lara ulaştı. Lufthansa hisselerinde yılbaşından bu yana kayıp yüzde 44, American Airlines hisselerinde yüzde 59, United Airlines hisselerinde yüzde 58, Air France-KLM hisselerinde yüzde 60 oldu.

Benzer tablo Türk havacılık şirketlerinde de görüldü. Türk Hava Yolları hisselerinde yılbaşından bu yana görülen kayıp yüzde 19, Pegasus'ta yüzde 34, TAV'da ise yüzde 36 oldu. Bununla birlikte Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının Covid-19 hastalığına karşı 'yüzde 90'dan fazla etkili olduğu' haberi kayıpların bir kısmının geri alınmasında etkili oldu.

Garanti Yatırım strateji raporunda sektöre dair; ekonomilerin kapalı kalması esnasında iş seyahatlerinin yerini internet üzerinden görüşmelerin alması nedeniyle ilerleyen süreçte ”Business Class” segmentinin havacılıkta azalacağı beklentisi yer aldı. Kurumun değerlendirmesine göre uzaktan eğitimin yaygınlaşması nedeniyle eğitim amaçlı yolculukların da azalması olası. Kurum insanların enfekte olma korkusu ve tasarruf etme eğilimleri sebebiyle tatil gibi lüks harcamalarını ertelemelerini de öngördü.

IATA: Havacılık Türkiye'de ekonomiye 44,8 milyar dolarlık destek veriyor

Dünya genelinde 2020 yılının ilk aylarında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Mart ayının 2 haftasında ilk vakanın Türkiye’de görülen hastalık ulaştırma sektörünü neredeyse durdurdu. Ülkelerin sınırlarını birbirine kapattığı, şehirlerin karantina altına alındığı ve uçuşların askıya alındığı bu dönemde havacılık sektöründe tarihi düşük rakamlara ulaşıldı. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) salgının zirve yaptığı Nisan ayında kilometre başına yolcu gelirinin yıllık bazda yüzde 94 azaldığını ve uluslararası havacılık sektörünün ise yüzde 98,4 daraldığını aktardı. Son gelen eylül ayına dair rakamda ise hala kilometre başına yolcu gelirinin yıllık bazda yüzde 72,8 daraldığını göstedi

IATA havacılık sektörünün Türkiye ekonomisine katkısını ölçtüğü raporunda; sektörün 1 milyondan fazla kişiye istihdam sağladığı, 44,8 milyar dolar gayrisafi yurtiçi hasılayı desteklediğini ve direk yoldan turizm gelirlerine katkı verdiğini paylaştı. Raporda bölgenin en büyük yolcu pazarlarından biri olan Türkiye’nin; Avrupa ve Orta doğuya 58,6 milyon, Asya bölgesine 2.7 milyon, Afrika’ya 1.2 milyon ve Kuzey Amerika kıtasına ise 518 bin yolcu akışını sağlamaktadır.