Ali Bey, 22 çalışanı olan bir işverenim. Mali müşavirime soruyorum "Sizin için bir teşvik yok" diyor. Ancak arkadaşlarım, "Nasıl olmaz, bütün işverenlerin teşviklerden yararlanma hakkı var" diyor. Dosyamı ve belgelerimi göndersem hangi teşviklerden ayda kaç para yararlanacağımı bana bildirebilir misiniz? ■ İsmi saklı
Sosyal Güvenlik Reformu(!) ile "Sistemin açıkları var" dediler. Açıkları azaltmanın 2 yolu vardır. Ya prim gelirlerini artırırsın ya da SGK'nın giderlerini (emekli aylıklarını) azaltırsın. Giderleri azaltmak adına, halkın emeklilik zamanı uzatıldı, emekli aylıkları düşürüldü ama sisteme para girişi sağlayan işverenlere de daha az prim ödesinler diye teşvikler getirildi. En başta hemen hemen bütün işverenlerin gerek Türk, gerek yabancı işçileri için uygulayabileceği yüzde 5 prim indirimi teşviki var. Normal bir işveren, işçisi için SGK'ya yüzde 20 oranında prim öder ama yapılan düzenlemeyle yüzde 20 değil 5 puan indirimle yüzde 15 prim ödeme hakkınız var. Mesela ayda 1000 lira brüt ücret verdiğiniz işçiniz için işveren primi olarak 200 lira prim ödemek yerine bu teşvikten faydalanırsanız 150 lira ödeyeceksiniz.
Ancak bundan daha fazla rakamlı gelir elde edebileceğiniz teşvikler de var. Bilindiği üzere 6111 sayılı Kanun'la 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na geçici 10. madde eklenmiştir.
Yapılan düzenlemeye göre bazı şartları sağlayan işverenlere, bazı şartları sağlayan sigortalıları çalıştırmaları durumunda teşvik getirilmiştir. Teşvik, daha az prim ödenmesi dolayısıyla her ay daha fazla kâr elde edilmesi anlamına gelmektedir. Teşvikle ilgili bilgileri bu işyeriyle ilgili özel bilgileri verdikten sonra açıklayacağım. Bu andan itibaren bu yazılanları ilgili mali müşavir/meslek mensubunun iyi okuması, not etmesi ve işverenine boş yere prim ödetmemesi şarttır.

6111 YAPMADIĞINIZ İÇİN AYDA 3000 LİRA KAYBETMİŞSİNİZ
Gönderdiğiniz dosyayı inceledim. Altı aydan beri SSK'lı işçi çalıştırıyorsunuz ve teşvikten faydalanmadığınız için her ay ortalama 1000 lira gibi ama toplamda 6500 lira fuzuli prim ödemişsiniz. Ayrıca yüzde 5 teşviki de var ama bundan da yararlanmadığınızdan ayda 2000 lira fazla prim ödemişsiniz. (Toplamda ayda 3000 lira). Bundan sonra 6111 teşviklerinden yararlanılması için bağlı olduğunuz SGM'ye gidip 6111 aktivasyonu yaptırmanız lazım. Dosyanıza göre 5 kişinin 6111 'den faydalanma hakkı var ve bu teşvike göre bu işçileriniz için hiç işveren primi ödemeyeceksiniz. Mali müşaviriniz veya SGK işlemlerini yapan çalışanınız Aylık Prim Hizmet Belgesi'ni internet üzerinden SGK'ya gönderirken 6111'i seçip bu 5 işçiyi bildirecek.
Size isimlerini mail ile gönderdiğim kişiler için 6111 'in seçilmesi, diğerleri için ise yüzde 5 teşvikle APHB gönderilmesi durumunda ayda 3000 lira daha az prim ödeme hakkınız olacak. Ortalama işçi sayısını geçen ve İŞKUR'a kayıtlı işçilerden aldığınız/alacağınız kişiler için 6111'i seçmeniz menfaatinizedir. Çünkü 6111 sayılı Kanun'un 74. maddesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na geçici 10. madde ihdas edilmiştir. Buna göre işverenlerin 1 Mart 2011 tarihi ile 31 Aralık 2015 tarihleri arasında işe alacakları işçilerin işe alındıkları işyerinden bildirilen prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olmaları ve diğer koşulları sağlamaları kaydıyla, prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarlarının İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanması uygulaması başlatılmıştır.



Emeklilik ile ilgili özel bir kitap

SGK Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca ile SGK İstanbul İl Müdür Yardımcısı Murat Özdamar tarafından kaleme alınan "Tüm Yönleriyle Emeklilik" isimli kitap Yaklaşım Yayınları tarafından piyasaya sürülmüştür. Her iki yazarı da tebrik ederim, ellerine sağlık. İhtiyacı olan herkese tavsiye ederim.

Advertisement