Haberlerde okumuşsunuzdur, Angelina Jolie yaptırdığı gen testleri ile kansere yakalanma riskinin yüksek olduğunu tespit ettirip, kanser riski taşıyan organlarını aldırmış. Acaba aynı işlemi sizler yaptırmak isteseniz bunu SGK karşılıyor mu?

Angelina Jolie yaptırdığı gen tarama testleri (BRCA1 ve BRCA2) ile meme ve yumurtalık kanseri olma riski olduğunu öğrenmesi üzerine, hem göğüslerini hem de yumurtalıklarını aldırmış. Sonuçta hekimler kanser riskinin yüzde 80'lerden yüzde 10'lara kadar düştüğünü belirtmişler. Kanser teşhisinde gen teknolojisi artık yoğun olarak kullanılıyor. SGK'nın hangi genetik testleri karşıladığı da SUT eki 8 numaralı listede var ama maalesef bu listede BRCA1 ve BRCA2 gen testleri yok. Kanser tiplerine göre yapılan gen testi isim listesi de aşağıdaki gibidir.

 

Meme kanseri genetik bir hastalık mı?

Gen testiyle kanser tanısı yapılabilir
Uzmanlara göre; kalıtsal olsun veya olmasın, tüm meme kanserlerinde birden fazla genetik bozukluk (mutasyon) bulunabilmektedir. Bunlardan bazıları (ana-babadan) kalıtsal olup çocuğa geçerler. Bazıları da kalıtsal değil sonradan meydana gelirler.
Ancak, kalıtsallık oranı yüzde 5 ile 10 arasında etkilidir. Daha çok ailede 65 yaşından önce meme veya yumurtalık kanseri bulunması, aynı ailede iki veya daha fazla sayıda meme veya yumurtalık kanseri bulunması, her iki memede de kanser bulunması meme kanserinin o ailede kalıtsal olabileceğini düşündürür. Şüphelenilen kişilerde BRCA1 ve BRCA2 gen testleri ile kalıtsal meme kanseri tanısı yapılabilir.

 

 

Advertisement