Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, bahsi geçen günlük 10 milyon varillik üretim kısıntısının petrol piyasasına istikrar getirmeye yetmeyeceğini söyledi.

Birol, Suudi Arabistan'a küresel petrol piyasasındaki mevcut sorunların çözülmesi için acil bir toplantı organize etme çağrısında bulundu.

Birol, verdiği mülakatta, "Eğer bahsi geçen günlük 10 milyon varillik üretim kesintisi gerçekleştirilse bile, bu ancak iyi bir başlangıç olabilir ve zaman kazanmamızda bize yardımcı olur," dedi ve "Ancak elimizdeki rakamlara göre, bu 10 milyon varillik kesinti ile bile, stoklarda günlük 15 milyon varillik artış görebilirz. Bu nedenle, daha fazlası yapmamız gerek ve mevcut tartışmaların ötesine geçmeliyiz" şeklinde konuştu.

Birol sözlerine şöyle devam etti;

"Ve işte bu nedenle, tüm dünyadan ülkelerin daha geniş katılımına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Suudi Arabistan, petrol piyasalarına istikrar getirmekle ünlü bir ülke olarak, G20 dönem başkanlığı sıfatıyla da, tüm üreticileri ve tüketicileri bir araya getirebilir."

Tüketici ülkelerin stratejik petrol stoklarını doldurmaları gerektiğine dikkat çeken Birol, "Mevcut durum sadece OPEC + koalisyonunun değil herkesin katkısını gerektiriyor. Petrol üreticisi ülkelerin Pazartesi günkü olası toplantısı, karşı karşıya bulunduğumuz büyük sorunu çözmek için iyi bir başlangıç olabilir" değerlendirmesinde bulundu.