Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İhracat odaklı "ilk on" hedefi

İhracat odaklı "ilk on" hedefi

  • Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat yaparak, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedeflediklerini söyledi

Giriş: 24 Kasım 2010, Çarşamba 15:20
Güncelleme: 24 Kasım 2010, Çarşamba 15:20

Nihat Ergün, "Türkiye ekonomisinin temellerinin ne kadar sağlam olduğunu da küresel kriz ortamında test etmiş olduk" dedi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığının 2011 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı.

Komisyonda, ayrıca Rekabet Kurumu, Milli Prodüktivite Merkezi, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türk Akreditasyon Kurumu, Türk Standartları Enstitüsü, Türk Patent Enstitüsünün bütçeleri ele alınacak.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, bakanlığın ve bağlı kurumların bütçelerinin sunumunu yaptı. Bakan Ergün, bakanlığının ve bağlı kuruluşlarının 2010 yılı faaliyetleri hakkında bilgi verdi, 2011 yılı için projelerini anlattı.

Ergün sunumunun başında, dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler ile sanayi ve ticaret yapısı hakkında kısa bir değerlendirme de bulundu. Dünya ekonomisi, küreselleşmenin de etkisiyle ülkelerin birbirlerine büyük ölçüde entegre oldukları bir yapıya kavuştuğunu belirten Ergün, "bu yapı, küresel kriz sürecinde de gördüğümüz gibi, birçok fırsatla birlikte, bazı riskleri de bünyesinde barındırıyor.

Ekonomi politikamızı, bu fırsatlardan azami derecede istifade edecek ve riskleri bertaraf edecek şekilde kurgulamamız gerekiyor" dedi. Hükümetin ekonomide attığı adımların, hep bu anlayış ekseninde olduğuna dikkat çeken Bakan Ergün şöyle devam etti:

"Türkiye ekonomisi, özellikle kamu maliyesi ve bankacılık sisteminde gerçekleştirdiğimiz reformlar neticesinde, bir güven ve istikrar ekonomisi haline gelmiştir. Faiz oranlarında çok önemli bir düşüş yaşanmış, enflasyon uzun yılların ardından yeniden tek haneli rakamlara gelmiştir.

Bu yıl içinde, tarihimizde ilk defa TL cinsinden 10 yıllık tahvil ihraç ettiğimizi de hatırlatmak isterim.2002 yılında sadece 36 milyar dolar ihracat yaparken, 2008 yılında 132 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik, 2009 yılında ise küresel krize rağmen 102 milyar dolar ihracat yaptık."

Ekonomik kriz sürecinde ihracat ile ilgili bilgilerde veren Bakan Ergün, "2002 yılında 91 bin otomobil satılan ülkemizde, 2009'da krize rağmen 370 bin otomobil satışı gerçekleşmiştir ve 2010 yılı satışlarının da 500 bine yaklaşmasını bekliyoruz" diye konuştu.

ÖZEL SEKTÖR YATIRIMLARINDA YAŞANANLAR

Özel sektör yatırımlarında ve yabancı sermaye girişinde yaşanan gelişmelerin, yatırım ortamının ne kadar iyileştiğini ortaya koyduğunu dile getiren Ergün, Türkiye 2003 yılından önce, yıllık ortalama 1 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım çekebilirken, son 7 yılda ülkemize 84 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleşmiştir" dedi.

"Türkiye ekonomisinin temellerinin ne kadar sağlam olduğunu da küresel kriz ortamında test etmiş olduk" sözleriyle kriz sürecine de değinen Sanayi Bakanı Ergün, Krizin yoğun bir şekilde hissedildiği 2009 yılında üretim, ihracat ve istihdamda bir miktar kayıp yaşasak da, krize son giren, krizden ilk çıkan ülkelerden biri olduk, krizden kalıcı bir hasar almadan çıkmayı başardık" diye konuştu.

KRİZ SÜRECİNDE EKONOMİK POLİTİKALAR

Ergün, ekonomik kriz sürecinde alınan önlemleri ve Hükümetin kriz sürecinde uyguladığı ekonomi politikaları hakkında da şu bilgileri verdi:

"2009'un son çeyreğinden itibaren de, bu tespitlerimizde ne kadar haklı olduğumuzu görmüş olduk. Eğer birtakım karamsar propaganda üretilmiş olmasaydı, bir kriz edebiyatı oluşturulmasaydı, krizin etkileri hiç şüphesiz daha sınırlı olacaktı.

Her şeye rağmen, bu yılın ilk yarısında yüzde 11 gibi çok önemli bir büyüme yakalayarak dünyada en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olduk. Bu başarıları kalıcı hale getirmek ve Orta Vadeli Program'da belirlediğimiz hedeflere ulaşmak için, ekonomide yapısal reformları hayata geçirmeye devam edeceğiz."

"DOĞRU VERİNİN OLMADIĞI YERDE DOĞRU POLİTİKA DA ÜRETİLEMİYOR"

Ergün, ekonomik ve demokratik reformların kesintisiz bir şekilde sürebilmesi için özellikle 12 Eylül'de yapılan Anayasa değişikliğinin önemine dikkat çekti. Bakanlığın devam eden projelerinden de bahseden Ergün,

"Bakanlık olarak, reel sektörün çağa uygun bir dönüşüm yaşaması için, Türkiye'nin yıllardır ihtiyaç duyduğu Sanayi Strateji Belgesi'ni hazırlayarak, Yüksek Planlama Kurulu'nda imzaya açtık, Aralık ayı içinde kamuoyu ile paylaşacağız. Bakanlığımız, Sanayi Stratejisi Belgesi'ne paralel olarak sektörel strateji belgeleriyle ilgili çalışmalarını da sürdürmektedir" dedi.

Bakan Ergün bakanlığının devam eden faaliyet ve projeleri hakkında da şu bilgileri verdi:

"Bu yılın sonundan itibaren Türkiye'de üretimine başlanacak elektrikli otomobillere ilişkin altyapı düzenlemelerini de hızla tamamladığımızı vurgulamak istiyorum. Ülkemizde en büyük sıkıntı çektiğimiz alanların başında doğru veri kaynaklarının eksikliği geliyor; zira doğru verinin olmadığı yerde, doğru politika üretmek de mümkün olmuyor. Bakanlığımız bünyesinde yapılandırma çalışmaları devam eden Girişimci Bilgi Sistemi ile kamunun elinde bulunan özel sektöre ait tüm verileri entegre eden bir yapı oluşturuyoruz. Böylece ülkemizde faaliyet gösteren ekonomik aktörlere ilişkin verileri ortak bir havuzda toplayacak, tasnif edecek ve bilgi oluşturacağız."

MARKA VE PATENT

Türkiye'nin, son yıllarda "marka ve patent" alanlarında da önemli bir ivme yakaladığını anlatan Ergün, "Son birkaç yılda marka ve endüstriyel tasarım başvurularında, Avrupa'nın en çok başvuru yapılan ilk üç ülkesi arasına girmiştir" dedi.

Hükümet olarak, KOBİ'ler ile esnaf ve sanatkarları destekleyecek ve onların rekabet güçlerini artıracak projelere, her zaman büyük önem verdiklerinin altını çizen Bakan Ergün şöyle dedi:

"Bu yıl, Esnaf ve Sanatkarlar Strateji Belgesi'ni hazırlayarak, esnafın zayıf yanlarını güçlendirecek, güçlü yanlarını ise daha da kuvvetlendirecek bir eylem planı hazırladık. Belgede yer alan 30 farklı eylemi, program takvimine göre hayata geçirmeye de başladık; mesela KOSGEB'in yeni destek programlarını hazırlarken, konuyla ilgili ESDEP'te yer alan eylemleri de yerine getirmiş olduk. Halk Bankası aracılığıyla sağlanan kredilerin hem faizini düşürdük, hem de kredi üst limitlerini artırdık."

2011 yılında KOSGEB tarafından yürütülecek faaliyetlerle girişimciliği, bilhassa teknoloji odaklı yenilikçiliği özendirici tedbirleri artıracaklarını bildiren Ergün, "En önemli hedeflerimizden biri de, 81 ilimizin tamamına KOSGEB hizmet merkezi açmak ve böylece ülkemizin tamamında, KOBİ'lerle daha yakın bir bağ kurmaktır. Bu yıl, KOSGEB çağrı merkezini açarak, bu konuda önemli bir adım daha atmış olduk" dedi.

2023 yılında, 500 milyar dolar ihracat yaparak, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedeflediklerini belirten Ergün, "Türkiye, her alanda yapılması gerekenleri yapacak ve dünyada hak ettiği yeri yeniden kazanacaktır" diye konuştu. Ergün, bakanlığının 2011 yılı için düşünülen bütçe rakamlarını şöyle açıkladı:

"Bakanlığımızın 2011 yılı bütçesi 717 milyon 377 bin Lira, 2012 yılı bütçesi 736 milyon 967 bin Lira ve 2013 yılı bütçesi de 755 milyon 176 bin Lira olarak belirlenmiştir."

Öne Çıkanlar