HABERLER ABONE OL

İsrail, uluslararası itidal çağrılarına rağmen Lübnan’ın güneyinde Hizbullah’a karşı “hedefli kara saldırılarına” başladığını açıkladı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Salı günü erken saatlerde yaptığı açıklamada kuvvetlerinin “sınıra yakın köylerde bulunan” ve “İsrail’in kuzeyindeki İsrailli topluluklar için acil tehdit oluşturan” hedefleri vurduğunu bildirdi.

Saldırılar ABD, Avrupa Birliği ve Arap güçlerinin ateşkes çağrısında bulunduğu bir dönemde gerçekleşti. Geçtiğimiz günlerde Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı öldüren İsrail, böylece Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı yürüttüğü savaşın durma noktasına gelmesiyle birlikte odağını Lübnan’a kaydırmış oldu.

IDF, kara operasyonlarının “Lübnan’ın güneyindeki Hizbullah terör hedeflerine ve altyapısına yönelik kesin istihbarat” temelinde gerçekleştirildiğini belirtti. Washington yönetiminin İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu hükümetini Hizbullah’a yönelik daha büyük ve uzun vadeli bir operasyona karşı uyarmasının ardından ABD, İsrail’in güney Lübnan’a başlatacağı kara harekatının sınırlı olmasını bekliyordu.

Bloomberg’e bilgi veren ABD’li bir yetkili, Biden yönetiminin İsrail’i Lübnan-İsrail sınırından örgütün altyapısını temizlemeye odaklanan hedefli saldırılar düzenlemeye ikna ettiğini söylemişti. Pazartesi günü Beyaz Saray’ın olası bir İsrail saldırısı konusunda bilgi sahibi olup olmadığı sorulduğunda ABD Başkanı Joe Biden bir kez daha çatışmaların durdurulması çağrısında bulunmuş, “Haberdarım. Şimdi bir ateşkes yapmalıyız” demişti.

Advertisement