Advertisement
HABERLER ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ) parasal teşviklerinde herhangi bir değişikliğe gitmezken ekonomiyle ilgili artan endişelere vurgu yaptı.

Banka faiz oranlarını ve varlık alımlarını sabit bıraktı.

BOJ, politika faizini yüzde -0,10'da tutma ve 10 yıl vadeli tahvilde getiriyi yüzde 0 civarında sürdürme yönünde verdiği kararı, 1'e karşı 8 oyla verdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistler bankanın para politikası duruşunda herhangi bir değişim beklemiyordu.

Banka iki ay önce yukarı yönlü revize ettiği ekonomik öngörülerini ise Kovid salgınını gerekçe göstererek aşağı yönlü güncelledi. Bunun yanında bankanın açıklamasında Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali dolayısıyla emtia fiyatlarında ve piyasalarda yaşanan gelişmelerin yakından izlendiği belirtildi.

Kararı değerlendiren Bloomberg Ekonomisti Yuki Masujima, Japonya Merkez Bankası'nın para politikası normalleşmesinin 2024'e itildiğini belirtti.

Enflasyon 2 yılın zirvesinde

Japonya Merkez Bankası kararıyla birlikte ülkede enflasyon verileri de açıklandı.

Buna göre yaş gıda kalemi dışarıda bırakıldığında tüketici enflasyonu Şubat'ta bir önceki yıla göre yüzde 0,6 oldu.

Ekonomistlerin beklentisi yüzde 0,5 yönündeydi.

Ocak ayında enflasyon yüzde 0,2 olarak kaydedilmişti.

Karar sonrası açıklamalarda bulunan Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda Nisan'dan sonra enflasyonun yüzde 2 civarına yükselebileceğini söyledi. Kuroda, diğer merkez bankalarının faiz artışlarını gerekçe göstererek Japonya'nın faiz artırmaya ihtiyacı olmadığını söyledi.

Kuroda'nın açıklamaları yende potansiyel kayıplara açık kapı bıraktığı şeklinde algılandı.

İngiltere Merkez Bankası Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ekonomide belirsizliklere neden olmasına rağmen enflasyonla mücadele amacıyla politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0.50’den yüzde 0.75’e yükseltti. Böylece faiz oranları pandemi öncesi seviyelere yükseldi.

Banka faiz artış kararını 1’e karşı 8 oyla aldı. Banka yılın 2. çeyreğinde enflasyonun yüzde 8’e, sonrasında da daha yüksek seviyeye çıkabileceği tahminini yaptı. Başkan Andrew Bailey öncülüğündeki yetkililer gelecek aylarda daha fazla sıkılaşmanın uygun olabileceğini belirtti.

Banka böylece 3 toplantıda üst üste faiz artışına gitti ve pandemi sonrası faiz artışına başlayan ilk büyük Merkez Bankası oldu. Aralık ayında faizler rekor düşük seviye olan yüzde 0.1’den yüzde 0.25’e, Şubat toplantısında da yüzde 0.50’ye çıkarılmıştı.

Ülkede enflasyon Ocak’ta yüzde 5.5 ile 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşmış, Merkez Bankası Nisan ayında enerji faturalarındaki zammın etkisiyle enflasyonda yüzde 7.25 ile yeni bir zirve görülebileceği uyarısı yapmıştı. Bankanın enflasyon hedefi yüzde 2.

Fed de dün 3 yıl sonra ilk kez faiz artışına gitmiş, bu yıl 6 faiz artışı daha olabileceği sinyalini vermişti.

Banka politika faizi olan iskonto faizini yüzde 1.375’e yükseltti. Bankanın faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmiyordu.

Banka ayrıca ihracatın güçlendiğini belirterek 2022 yılı için büyüme tahminini yüzde 4.03’ten 4.05’e yükseltti. Aralık ayında 2022 için yüzde 1.59 olarak açıklanan enflasyon tahmini ise yüzde 2.37’ye çıkartıldı.

Yapılan açıklamada faiz artışının enflasyondaki yükselişi frenleyeceği, fiyat istikrarını ve ekonomik kalkınmayı destekleyeceği belirtildi.

Endonezya’da değişim yok

Yine bugün faz kararını açıklayan Endonezya Merkez Bankası da haftalık ters repo faizini beklentilere paralel olarak yüzde 3.5’te tuttu. Faiz Şubat 2021’den beri rekor düşük seviyede tutuluyor.

Endonezya rupisi dolara karşı en az değer kaybeden Asya para birimlerinden biri oldu. Bu da Merkez Bankası’nın beklemede kalması için bir alan yarattı. Emtia fiyatlarındaki artış ülkede ihracat gelirlerinin artmasına neden oldu. Karar sonrası rupi dolara karşı yüzde 0.1 yükseldi.

Hong Kong Para Otoritesi (HKMA) Fed’in faiz artışının ardından gösterge faiz oranında 25 baz puan artışa gitti.

HKMA piyasalarda artan volatilite nedeniyle finansal sistemde istikrarı sağlamak amacıyla gösterge faizi 25 baz puan yükselterek yüzde 0,75’e çıkardığını duyurdu. Hong Kong, parasının dolara endeksli seyrinden dolayı ABD para politikasını bire bir izlemek durumunda.

Ekonomistler artan vakalar nedeniyle Hong Kong’un bu yıl için büyüme tahminlerini düşürüyor. PMI Endekslerinden perakende satışlara kadar birçok ekonomik gösterge son dönemde düşüşte.

Para Otoritesi, açıklamasında küresel görünümün belirsiz olduğuna, bu durumun Fed’in faiz artış hızını yavaşlatabileceğine dikkat çekti.

HKMA Yöneticisi Eddie Mue Hong Kong’un finansal ve parasal sisteminde istikrarı sağlamak için piyasadaki gelişmeleri yakından takip edeceklerini belirtti.

Brezilya'da agresif sıkılaşma döngüsü devam ediyor.

Brezilya Merkez Bankası politika faizi Selic oranını 100 baz puan artışla yüzde 11,75 seviyesine çıkardı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi de faizin yüzde 11,75'e çıkarılacağı yönündeydi.

Önümüzdeki toplantı için de 100 baz puanlık artış sinyali veren banka emtia şokunun devam etmesi durumunda daha uzun bir sıkılaşma sürecine de açık kapı bıraktı.

Son faiz artışıyla birlikte bankanın geçen yılın Mart ayından bu yana yaptığı toplam faiz artışı 975 baz puana ulaştı.

Bir sonraki para politikası toplantısını 4 Mayıs'ta yapacak olan Brezilya Merkez Bankası Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatı dolayısıyla yükselişe geçen fiyatları ele alabilmek için durgunluğa ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.

Bu şokların beklenenden daha kalıcı ve büyük olması durumunda banka parasal sıkılaşma döngüsünün boyutunu gözden geçirmeye hazır olduğu mesajını verdi.

Ülkede son gelen veriler enflasyonun yüksek seyrettiğine işaret etmişti. Buna göre Şubat ayında tüketici enflasyonu yüzde 10,54 ile beklentilerin üzerinde geldi.

Birçok ekonomist ülkede enflasyonun Aralık itibariyle yüzde 6,45 seviyesine çekileceğini ve 2023'te yüzde 3,7 olarak kaydedileceğini öngörüyor.