Beklentileri aşan enflasyon verilerinin ardından yabancı kurumlar politika faizinde indirim beklentilerini güncellemeye başladı.
İlk yorumlardan biri JPMorgan'dan geldi. Daha önce ilk faiz indirimini Kasım ayında öngören JPMorgan bu beklentisini Ocak ayına çekti.
Aralarında Fatih Akçelik'in de olduğu JPMorgan ekonomistleri Ocak ayında TCMB'den 250 baz puanlık indirim bekliyor.
Ekonomistler yıl sonu enflasyon beklentisini de yukarı yönlü güncelledi. Daha önce yıl sonu enflasyon için yüzde 42,5 öngörüsünde bulunan banka bu beklentisini yüzde 43,50 seviyesine yükseltti. 2025 enflasyon beklentisi ise yüzde 25'ten yüzde 25,50 seviyesine çıkarıldı.
JPMorgan'ın raporunda şu değerlendirmeler yer aldı: Ağustos ayında TL'deki değer kaybının yüksek enflasyon açısından hızlı bir şekilde geri tepebileceğine dair kanıtlarla birlikte, TL oynaklığını yönetmeye daha fazla odaklanılacağını ve TCMB politikasının temel taşı olarak TL'de reel değer kazancına vurgu yapılmaya devam edileceğini düşünüyoruz. Yapısal olarak ucuz bir para birimi ve TCMB'nin faiz indirimlerinin ertelenmesi nedeniyle daha uzun süre yüksek kalmaya devam edecek reel mevduat faizleri bağlamında bu arka plan, uzun yerel tahvillere göre daha düşük volatiliteli bir işlem olması muhtemel olan TL'de pozitif görüşümüzü korumaya neden oluyor.
JPMorgan, Türkiye lira cinsi tahvil tavsiyesini 'ağırlık artırdan' düşürmek yerine, hedge eklemeyi tercih ettiğini belirtti.
Aylık enflasyon beklentiyi aşmıştı
Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı son veriler aylık enflasyonda artışa işaret etmişti. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Eylül ayında tüketici fiyat endeksi yüzde 2,97 artış kaydetti. Piyasa beklentisi artışın yüzde 2,2 olması yönündeydi. Ağustos ayında da aylık artış yüzde 2,47 olmuştu.
Enflasyonda özellikle hizmet enflasyonu tarafındaki gelişmeler öne çıkmıştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan da TBMM'deki sunumunda aylık enflasyondaki gelişmelere dikkat çekmişti.
Karahan “Para politikasındaki sıkı duruşumuzu fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.
TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Karahan, bu süreçte gözettikleri iki ana koşulu aylık enflasyonun ana eğiliminin, belirgin ve kalıcı bir düşüş göstermesi ve enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsaması olduğunu hatırlattı.
Karahan, “Her iki kriterde de alınacak bir miktar mesafe olduğunu değerlendiriyoruz. Bu nedenle, para politikasında sıkılığı korumaya devam edeceğiz” dedi.