Kamil Koç'un 100. yıl hedefi 3 kıtada marka olmak
-
Kamil Koç Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çağalıkoç, Kamil Koç'un 100. yılındaki hedefinin uluslararası marka haline gelmek olduğunu söyledi

İSTANBUL (A.A) - 12.04.2011 - Kamil Koç Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çağalıkoç, kuruluşunun 85. yılında Türkiye'nin en değerli 100 markasından biri ve en büyük 500 şirketi arasında yer alan Kamil Koç'un 100. yılındaki en büyük hedefinin uluslararası marka haline gelmek olduğunu söyledi.
Çağalıkoç, Kamil Koç'un 85. yılı nedeniyle Esma Sultan Yalısında düzenlenen basın toplantısında, 1926 yılında karayolu taşımacılığına giren Kamil Koç'un 100. yılına yönelik birçok hedef ve yatırımları bulunduğunu, karayollarında güvenlik kontrolü çalışmalarının, üzerinde duracakları en önemli çalışmalardan olacağını söyledi.
Kamil Koç markasını çağın gereklerine uygun olarak 100. yılına taşımayı hedeflediklerini ifade eden Çağalıkoç, 85. yılında 10 milyon yolcu taşımayı planlayan bir kurum olarak üstlendikleri sorumluluğun farkında olduklarını, bu anlamda üstlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını vurguladı.
Çağalıkoç, Kamil Koç Otobüsleri A.Ş. olarak ulaşım modlarının birbirine entegrasyonu için birçok çalışma yaptıklarını, bu alanda çalışmaların süreceğini, İDO ihalesiyle birlikte deniz ve karayolu entegrasyonu konusunda önemli çalışmalar olabileceğini kaydetti.
Kamil Koç olarak önümüzdeki 15 yılda tüm yatırımların müşteriye odaklı olması konusunda çalışmalarının devam ettiğini belirten Çağalıkoç, ''Çeşitli ülkelerden taşımacılık konusunda teklifler alıyoruz. Suudi Arabistan, Hırvatistan, Polonya gibi bazı ülkeler bizim sistemimizi inceliyorlar. Artık otobüs sektöründe dışa açılma zamanı gelmiştir. Kamil Koç'un 100. yılındaki en büyük hedefi uluslararası marka olmaktır. 15 yıl içindeki hedefimiz doğrudan giderek o ülke içinde çalışmak. Birkaç teklif aldık, onların üzerinde çalışıyoruz ama birtakım kanuni problemler var'' diye konuştu.
-''ŞİRKETİ 4. KUŞAĞA DEVREDECEĞİZ''-
Nejat Eczacıbaşı'nın aile şirketleriyle ilgili ''Türkiye'de şirketleri babalar kurar, oğullar yer, torunlar batırır'' tespitine atıfta bulunan Çağalıkoç, 2002'de başlatılan kurumsallaşma çalışmasıyla birlikte Türkiye'de ve dünyada pek çok şirketin ömrünün ortalama bir insan ömrünü bulmadığını tespit ettiğini belirtti.
Çağalıkoç, ABD'de ikinci kuşağa kadar yaşayabilen aile şirketlerinin oranının yüzde 20'yi geçmediğini, bunun yüzde 17'sinin üçüncü kuşağa kadar devam edebildiğini, İngiltere'de de şirketlerin ancak yüzde 3'ünün 3. kuşağa geçtiğini vurgulayarak, ''Türkiye'de ise 3. kuşağın yönetimine devredilen şirket oranı yüzde 10-15 arasında. Türkiye'de şirketlerin ortalama ömrü ise 30-35 yıl. 2002 yılında başlattığımız kuramsallaşma sürecinin bu noktaya gelmemizde büyük önem taşıdığını düşünüyorum. Ben Kamil Koç yönetimindeki 3. kuşak olarak bu görevi gönül rahatlığıyla 4. kuşağa devredebileceğimin somut verilerini görmekten çok gururluyum'' dedi.
-''2011'DE 10 MİLYON KİŞİ TAŞIYACAĞIZ''-
Kamil Koç Otobüsleri Genel Müdürü Kemal Erdoğan da Türkiye'de ulaşımda otomobilin kullanım oranının yüzde 44,1, otobüsün yüzde 36,8, uçağın yüzde 12,7 ve deniz yolunun da yüzde 6,4 olarak gerçekleştiğini, karayolu yoğunluğuna bakıldığı zaman da bu yoğunluğun yüzde 78'ini otomobillerin, yüzde 2'sini de otobüslerin oluşturduğunu anlattı.
Erdoğan, Türkiye'de bireysel otomobiller ile 180 milyon, otobüsle 150 milyon, havayoluyla 52 milyon, demiryoluyla 25 milyon kişinin seyahat ettiğini ifade etti.
Kamil Koç'un kışın 550, yazın 800 otobüsle 26 il 107 ilçeye sefer yaptığını, 400 bilet satış noktası ve yıl sonu itibariyle 3 bin 700 çalışanı olacağını dile getiren Erdoğan, bulundukları bölgelerde stratejilerinin ''1 ya da en fazla 2 numara olmak'' olduğunu söyledi.
Erdoğan, 2000'de 4,7 milyon yolcu, 2010'da ise 8,6 milyon yolcu taşıdıklarını belirterek, ''2011'de 10 milyon kişiye ulaşacağız'' dedi.
Geçen yıl 350 olan otobüs sayısının şu anda 400'ün biraz üzerinde olduğunu, yapılacak yatırımlarla 450 otobüsün üzerine çıkacaklarını belirten Erdoğan, ''2001'den bu yana istikrarlı büyüme var. 2010'da 273 milyon 33 bin 383 lira ciromuz vardı. Bu yıl 300 milyon liralık bir ciroya ulaşacağız. 2010'da SSK primi olarak 16 milyon lira ödedik. Ekonomiye dolaylı katkımız, akaryakıt KDV ve ÖTV'ye yatırdığımız para 78 milyon lira'' ifadesini kullandı.
Erdoğan, otobüslerinde yılda 4 milyon litre su, 8,4 ton çay, 50 tona yakın kahve, 1,5 milyon ton diğer içecek, 500 ton kek ve kraker, 16 ton şeker, 32 milyon ton da yakıt tükettiklerini belirterek, ''Kamil Koç'un son 5 yılda yaptığı yatırımlar, bilgi işlem donanım ve araç alımı için yaklaşık olarak 60 milyon liraya ulaştı'' dedi.
-YENİ PROJELER VE YATIRIM PLANLARI-
Kamil Koç'un yeni yatırımları hakkında da bilgi veren Erdoğan, teknolojinin getirdiği bütün avantajları yolcuların güvenliği ve konforu için seferber etmeye çalıştıklarını ve güvenlik ayağında bir operasyon merkezi kurduklarını belirtti. Erdoğan, ''Araçlarımızın yüzde 95'ine uydu takip sistemi takılı. Bu sistemle herhangi bir aracı milimetrik olarak takip ediyoruz. Kural dışı ihlal, duraklama gibi tüm detayları inceleyebiliyoruz. Aracın yakıt ve arıza gibi bilgilerine ulaşabiliyoruz. Operasyon merkezi 7 gün 24 saat bütün araçlarımızı takip ederek gerekli noktalarda müdahale ediyor, kaptan işletmeci ve mola noktalarını uyarıyor'' diye konuştu.
Kemal Erdoğan, bir diğer yeniliğin de 4N adını verdikleri 4. nesil dokunmatik ekran olduğunu belirterek, tamamen Türkiye'de yazılım ve donamımı geliştirilen ve koltuk arkalarına yerleştirilen ekran ile istenilen televizyon kanalının izlenebildiğini, aynı anda 6 kanalın ekranda görülebildiğini, navigasyon sayesinde harita üzerinde, bulunulan yer, varış saati ve gecikmenin görülebildiğini, Facebook ve Twitter'da durum güncellemesi yapılabildiğini, servis görevlisine ekran aracılığıyla sipariş verilebildiğini, ekrandan şikayet ve taleplerin anında çağrı merkezine iletilebildiğini bildirdi.
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Erdoğan, şu anda bu ekranların 4 otobüste olduğunu, 10 yıl sonuna kadar bütün hatlarda bu teknolojinin kullanılmasını planladıklarını kaydetti.
Erdoğan, petrol fiyatlarına son 3 yılda yüzde 85 zam gelmesine karşın kendilerinin bilet fiyatlarına yılda yüzde 3 fiyat artışı yaptıklarını, verimlilik ve doluluk oranını artırarak fiyat artışlarıyla mücadele ettiklerini söyledi.
Bu yıl filoya 80-85 yeni otobüs katılacağını belirten Erdoğan, ''Yıllık 20 milyon lira yatırım yapacağız. 15 yıl içinde yaklaşık 300 milyon liralık yatırım öngörüyoruz'' dedi.
Erdoğan, Türkiye'nin karayolu taşımacılığı konusunda en gelişmiş sistemi bulunan ülke olduğunu belirterek, ''Şimdi bizdeki know-how'u ihraç etme zamanı. Bu konuda bizden iyisinin olduğunu düşünmüyorum. Yunanistan seferlerinden kazancımız yok, sübvanse ediyoruz ama önemli olan Kamil Koç'un orada marka olması. Avrupa ülkelerinde Almanya'da yatırım düşünüyoruz; Hırvatistan, Bosna Hersek olabilir. Temaslarımız sürüyor. Çok yakın gelecekte bir gelişme beklemiyorum ama 2-3 yıl içinde olursa da arka arkaya gelir. Arnavutluk, Balkanlar olabilir. Uzun vadede 2026'da vizyonumuzda ise Afrika'nın çok hareketleneceğini, bizim orada zemin bulacağımızı düşünüyorum'' şeklinde konuştu.