EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Eylül'de reel sektör güveninde sınırlı toparlanma görülürken, imalat sanayii kapasite kullanım oranı da 1,5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Eylül'de mevsimsellikten arındırılmamış reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 0,3 puan artarak 98,8 seviyesinde gerçekleşti. Geçen ay endeks 98,5 olarak kaydedilmişti.

Eylül'de mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 1,2 puan artarak 99,2 seviyesinde gerçekleşti.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku, mevcut toplam sipariş
miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkiledi.

Gelecek üç aydaki üretim hacmi ve genel gidişata ilişkin değerlendirmeler ise endeksi aşağı çekti.

Eylül'de imalat sanayii kapasite kullanım oranı yüzde 74,9 oldu. Bir önceki ay kapasite kullanım oranı yüzde 75,4 olarak gerçekleşmişti.

Eylül'de kapasite kullanım oranı Mart 2023'ten bu yana en düşük seviye olarak kaydedildi. Mart 2023'de kapasite kullanım oranı yüzde 74'ün altına kadar gerilemişti.

Advertisement