Advertisement
HABERLER ABONE OL

BURAK KARAGÖZ

'Efsane Cuma' kampanya günlerinde tüketiciler daha çok çevrim içi platformlarda alışverişlerini yaparken kargo şirketleri de yoğun bir gönderi operasyonuna hazırlanıyorlar. Geçen yıl kampanya dönemindeki yoğunluk nedeniyle kargo operasyonlarında tıkanmalar yaşanmıştı.

Bloomberg HT 3 büyük kargo şirketine 'Efsane Cuma' hazırlıklarını sordu.

Kasım ayına özel istihdam sağlandı mı?

Aras Kargo Genel Müdürü Utku Ayyarkın

"Ülkemizde her geçen gün artan kargo işlem hacminin etkisiyle, verimliliğimizi artırmak adına biz teknolojik yatırımlarımıza hali hazırda birkaç yıl öncesinden başlamıştık. Bu gibi kampanya dönemlerine gerek yatırımlarımız gerekse, yaptığımız ön çalışmalarla hazırlıklı başlıyoruz. Günde ortalama 1 milyona yakın kapı çalıyoruz. Kampanya dönemlerinde bu daha da artıyor. İstihdam ihtiyacını daha doğru okuyabilmek için geliştirdiğimiz kurye rota optimizasyonu bu dönemi planlamakta oldukça yardımcı oluyor. Yine bu zamanlardaki ihtiyacı, Esnaf Kurye gibi dönemsel çözümlerle karşılıyoruz."

MNG Kargo CEO'su Salim Güneş

"Özellikle son dönemde daha da artan online alışveriş eğilimine cevap verebilmek için teknolojik yatırımlarımıza devam ederken en değerli kaynağımız olan çalışanlarımız da yoğun emek harcıyor. Bu yıl içerisinde artan iş hacmimize paralel saha çalışan sayımızı yaklaşık yüzde 15 oranında, kendi araçlarıyla hafta sonları da dahil daha esnek çalışma saatlerine sahip olan girişimci kurye sayımızı ise yüzde 45’e yakın oranda artırdık."

Yurtiçi Kargo Genel Müdürü Fatih Önyol

"Yurtiçi Kargo olarak sadece bu yıl içerisinde aramıza 2 bin yeni arkadaşımızı dahil ederek personel sayımızı 17 bin seviyesine çıkarmış durumdayız. Sadece Kasım ayı için değil, kargo kapasitemizi normal şartlarda da en üst seviyeye çıkarmak için Doğrudan Dağıtım Noktaları, Teslimat Noktaları, YK Plus Taşıyıcı uygulaması ve akıllı kargo dolaplarımızı içeren 4 farklı dağıtım projemizi de sektöre kazandırmış bulunuyoruz. "

Bu dönemde hangi altyapı yatırımları yapıldı?

Aras Kargo Genel Müdürü Utku Ayyarkın

"Artan adres ve data operasyonunu yönetmek için Kurye Rota Optimizasyonu projesini başlattık. Hayata geçirdiğimiz rota optimizasyonunu sayesinde gönderi sayılarının yükseldiği dönemlerde ek istihdam takviyesinin yanı sıra günlük işlem hacminin doğru yönetilebilmesi için en uygun altyapı kurduk. Son dönemde büyük bir ihtiyaç olarak ortaya çıkan temassız teslimat uygulaması ise bizim daha önceden hazır olan altyapı çalışmalarımızla en hızlı şekilde aktif olarak kullanılmaya başlandı.Yine merkezi veri sistemi projesi ile daha önce şubelerde tutulan müşteri verileri tek merkezde toplayarak, hatalı verilerin önüne geçtik.

Transfer merkezilerimizde ise zamanı ve kapasiteyi iyi yönetebilmek amacıyla yatırımlarımızı hayata geçirdik. Bu doğrultuda ilk olarak hem operasyonel hem de metrekare olarak en büyük transfer merkezlerimizden biri olan İkitelli Transfer Merkezimizi teknolojik olarak yenileyerek merkezin kapasitesini saatte 5 bin 500 gönderiden 27 bin 600’e yükselttik. 2019’un ilk çeyreğinde İstanbul Anadolu yakasındaki Orhanlı Transfer Merkezi’ni ve İzmir’deki Transfer Merkezimizi teknolojik olarak yenileyerek, sorter sistemine geçirdik. Bu yıl da Ankara Transfer Merkezimizin dönüşümünü tamamlayarak teknolojik yenileme hedeflerimize adım adım devam ettik.

Yine geçen yıl 1-5 desi arası artan e-ticaret gönderilerindeki hacmi daha iyi yönetebilmek için İstanbul’un iki yakasına küçük paket ayrıştırıcı makine yatırımını devreye aldık. "

MNG Kargo CEO'su Salim Güneş

"Aktarma merkezlerimizin kapasitesini artırmak için yatırımlar gerçekleştirerek e-ticarete uygun ayrıştırma sistemleri kuruyoruz. Geçtiğimiz ay Trakya ve Gezbze’de iki yeni aktarma merkezimiz faaliyete başladı. Bu dönemde kargoların müşteriye ulaşması yolculuğunda süreci kısaltarak hem yoğun bölgelerdeki şubelere destek olmak hem de müşterilerimize gönderileri daha hızlı iletmek amacıyla Mini Hub projemizi hayata geçirmeye başladık.

E-ticaret entegrasyonu sistemimizle e-ticaret platformlarıyla referans gönderi kodu yardımıyla entegre olarak kolay gönderi yapma imkanı sunuyoruz. Gönderi yoğunluğu yüksek e-ticaret ve kurumsal müşterilerimizin depolarında hizmet vermek üzere ayrı birimler kuruyoruz.

Müşterilerimizin dijital ihtiyaçları bizim teknoloji yatırımlarımızı da şekillendiriyor. Özellikle last-mile olarak adlandırdığımız kargonun şubeden müşteriye teslim edilmesi sürecinin müşteri açısından şeffaf, zamanında ve eksiksiz gerçekleştirilmesi için web sitesi, mobil uygulamalar ve Online Şube uygulamamızda yenilikler yapıyoruz. Yeni teslimat modellerini destekleyen ve operasyonumuzu mükemmelleştirmeyi hedefleyen dijital çözümler geliştiriyoruz."

Yurtiçi Kargo Genel Müdürü Fatih Önyol

"Kargo dağıtım ağımızı güçlendirecek 4 yeni projeyi sektöre kazandırmış bulunuyoruz. YK Plus çatısı altında topladığımız Doğrudan Dağıtım Noktası, Teslim Noktası, YK Plus 7/24 Kargo Dolapları ve YK Plus Taşıyıcı uygulamalarımızla hem ciddi bir kargo dağıtım kapasitesi hem de ciddi bir istihdam sağlamış durumdayız.

Doğrudan Dağıtım Noktası, kurulduğu bölgede sadece kargo dağıtımına odaklanmış birimlerimizi ifade ediyor. Bu noktalarımız şubelerimizden farklı olarak sadece adrese teslim kargo dağıtımına odaklanıyor. YK Plus Teslim Noktası projemiz ile hem pandemiden zarar gören esnaflara fayda sağlıyoruz hem de e-ticaret müşterilerine büyük bir konfor sunuyoruz. Kargosunu almak için evinde beklemek istemeyen müşterilerimiz, evlerine en yakın anlaşmalı esnaf noktalarını ifade eden YK Plus Teslim Noktasını seçerek kargolarını bu noktalardan alabiliyor.

YK Plus Taşıyıcı projemiz ile kargo dağıtımı yapabilen bir araca sahip olan herkese kapılarımızı açtık. 81 ilde aracı ile gelir elde etmek isteyen herkes bu projemize başvurabilir. Taşıyıcı projemiz özetle, dağıttığı kargo adeti kadar gelir elde eden girişimcilik modelimizi ifade ediyor.

'Efsane Cuma' sürecine ilişkin hangi hazırlıklar yapıldı?

Aras Kargo Genel Müdürü Utku Ayyarkın

"Yoğun kampanya dönemlerinde müşteri deneyimini en iyi şekilde yönetebilmek için geçen yıl attığımız adımlardan birisi e-ticaret alanındaki kurumsal müşterilerimizin kampanya dönemi gönderi öngörülerini kampanya öncesinde alıp, buna göre yoğun kampanya dönemi hazırlığımızı yapıyoruz.

Aras Kargo olarak önemli yatırımlarımızdan bir tanesi de çağrı merkezleri tarafında yaptığımız iyileştirmeydi. Çağrı merkezimizde sistematik bir değişiklik yaparak, çağrı karşılama kapasitemizi 2,5 kat arttırdık. Ayrıca çağrıların büyük bir oranını oluşturan “kargom nerede” gibi kargo bilgileri ile ilgili sorular için sesli yanıt sistemi etkinleştirerek müşterilerimizin hızlı ve müşteri temsilcisine gerek kalmadan bu bilgilere ulaşabilmesini sağladık."

MNG Kargo CEO'su Salim Güneş

"Kampanya dönemi öncesinde hizmet kalitemizin sürekliliğini korumak ve çalışanlarımızın emeğine duyduğumuz saygıdan ötürü kargo kapasitemizi ve taşıyabileceğimiz adetleri yoğun gönderi potansiyeli olan müşterilerimizle paylaştık. Onların da öngörülen gönderi adetlerini öğrenerek aktarma merkezi ve şube operasyonlarımız ile entegrasyon sistemlerimizde planlamalarımızı gerçekleştirdik. Alıcı ve gönderici müşterilerimiz tarafında herhangi bir aksama yaşanmaması adına an be an müşterilerimizin kargo çıkışlarını ilgili ekiplerimizle takip ediyor, teslimatlarımızı hasarsız ve zamanında gerçekleştirmek adına yoğun mesai harcıyoruz."

Yurtiçi Kargo Genel Müdürü Fatih Önyol

"2019 Aralık ayı itibari ile yoğunluk artışına karşı alınacak önlemlerimizin hepsini sahada uygulamaya başladık. Biz yeni projelerimizi sahada uygulamaya başlarken hepimizin bildiği gibi ülkemizde bir pandemi krizi yaşandı. Aldığımız önlemleri pandemi krizinde test ettiğimizde çok yüksek başarı elde ettiğimizi gördük. Dolayısı ile pandemi döneminde test ettiğimiz yeni dağıtım kanallarımızın ve kapasite kontrol sistemlerimizin başarıyla çalıştığını gördük. Bu sayede Kasım ayının yoğun operasyonunu şuanda da herhangi bir kriz yaşamadan yönetiyoruz"