Koleksiyon, ihracat payını yüzde 50'ye çıkarmayı hedefliyor
-
Koleksiyon Mobilya yüzde 25 olan ihracat oranını 5 yıl içerisinde yüzde 50'ye çıkarmayı hedefliyor.
Türk mobilya sektörü geçtiğimiz yıl yaklaşık 4,5 milyar dolarlık mobilya ihracatı yaptı. Sektör ihracatının kilo başına fiyatı ise 2,5 dolar olarak gerçekleşti.
Gelirlerinin yüzde 25’ini ihracattan sağlayan Koleksiyon Mobilya'da ise bu rakam 10-11 dolar seviyesinde.
Yurtdışında ABD’yi ana pazarı haline getirmek isteyen Koleksiyon Mobilya, hem hedeflediği kitlenin yaş ortalamasını aşağıya çekerek hem de ürünlerdeki katma değeri arttırarak daha hızlı bir büyüme yakalamak istiyor.
İlk 50 yılını geride bırakan ve ikinci 50 yılına hazırlanan Koleksiyon Mobilya, iş yaptığı her coğrafyada etkinliğini artırmayı planlıyor.
Koleksiyon Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Koray Malhan, “İkinci 50. yılımıza girerken, Koleksiyon Mobilya’nın hem ülkemizde hem de dünyada etkinliğini daha artırmaya odaklandık. Yurtdışına ihracat yapmaya karar verdiğimizde, özellikle yakın coğrafyaya değil de rekabetçi pazarlara odaklandık. Bu zamana kadar Amerika ve Avrupa’da önemli deneyimler elde ettik. Şimdi de bu deneyimlerimizle beraber yurtdışı pazarlarında daha da büyüyeceğiz” diyor.
2023 yılını 10 milyon dolarlık ihracat ile kapatmayı düşünen Koleksiyon Mobilya, özellikle Amerika, İngiltere ve Almanya’da büyümeye çalışıyor. Ancak şirket diğer diğer pazarlardan da gözünü ayırmıyor. Koleksiyon Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Doruk Malhan, “Amerika ve Avrupa’nın en büyük teknoloji ve finans şirketleri bizim düzenli müşterimiz. Yakın zamanda Toronto’ya da açıldık. Eylül ayında da Dubai ofisimizin açılışını gerçekleştireceğiz. Şimdiden Dubai’de Fitch Ratings, Euroclear gibi önemli kurumların projelerini teslim ettik” diyor.
-40 derecede çalışma ortamı
Şirketin yurtiçi ve yurt dışındaki büyümeyi sürdürme planları ise müşteri kitlesinin gençleşmesine dayanıyor. Bugün için Koleksiyon Mobilya’nın müşteri yaş ortalaması 53. Şirket bunu aşağıya çekmek için tasarımlarında ve iş stratejilerinde değişikliğe gidiyor. Örneğin pandemi ile birlikte popülerlik kazanan bahçeli evler için açık hava mobilyaları üretmeye başladı. Açık havada kullanıma uygun ofis mobilyaları geliştirmeye odaklandı. Koray Malhan, “İleride insanlar ofislerini gittikleri yere taşımak isteyecekler. Bunun nasıl mümkün olacağına ilişkin sürekli düşünüyoruz, yeni tasarımlar geliştiriyor, farklı iş birlikleri gerçekleştiriyoruz. Kumaş üstüne çalışmaları olan modacı Arzu Kaprol ve ülkemizin önde gelen mimarlarından Melike Altınışık ile yeni bir proje üzerinde çalışıyoruz” diyor ve projeyi anlatıyor: “Ürünü ofis çantası olarak kurguladık. Kişiler, sadece tek bir çanta ile bilgisayarlarını, telefonlarını şarj edebilecek. Aynı zamanda istedikleri zaman o çanta farklı formlarda soğuktan korunabilecek bir alana dönüşecek. Deprem olduğu takdirde de kişilere güvenlik sağlayacak bir unsur olacak. Şu an Ar-Ge çalışmalarını tamamlamak üzereyiz, çok yakında ilk üretimi gerçekleştireceğiz. Aynı zamanda -40 derece soğukta bile dışarıda üşümeden çalışmayı sağlayacak yeni üretimler üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor.”
Şirket gençleşmeyi sadece tasarım değişimi olarak da algılamıyor. Gençlerin sürdürülebilirlik konusundaki hassasiyetinin farkında olan Koleksiyon Mobilya, üretim aşamasında güneş enerjisinden kendi elektriğini temin ediyor. Şirket yakın zamanda güneş enerjisinden toplamda 45 MW’lık bir kapasiteye ulaşmayı ve karbon nötrün de ötesine geçmeyi planlıyor. Ayrıca hem binek hem ticari araçlardan oluşan tüm filoyu elektrikli araçlara dönüştürdü. Şehirlerarası nakliye süreçlerinde de elektrikli araçları nasıl kullanabileceğimiz konusunda Ar-Ge çalışmaları yürütüyor. Hedef ise 2030 yılında karbon negatif bir üretime ulaşmak.
Sürdürülebilirlik için yatırım
Sürdürülebilirlik için şirketin dikkate aldığı bir diğer konu ise malzeme kalitesi. Koray Malhan: “Bizim sektörümüzde mobilya zamana karşı direniyorsa sürdürülebilirdir. Bir mobilyanın geri dönüştürülebilir malzemeden üretilmesi onun sürdürülebilir olduğunu göstermiyor. Geri dönüştürülebilir malzemeden üretilen ancak 2 yıl sonra kullanılmayacak durumda olan veya modası geçen birçok ürün bulunuyor. İhtiyaca ve görselliğe ayak uyduramayan ürün sürdürülebilir olamaz. Ürünün yapı olarak da fikir olarak da zamana karşı dayanması gerekir. Ortalama bir mobilya 7 yıl dayanırken, Koleksiyon mobilyaların kullanım ömrü 15 – 17 yıl” diyor.
Koleksiyon Mobilya sürdürülebilirlik politikalarını desteklemek ve büyüme hızını artırma adına ilgi alanlarını da genişletiyor. Bu anlamda şirket, bir girişim sermayesi yatırım fonlarıyla iş birliği kararı aldı. Doruk Malhan, “SUFİİ (Sustainable Furniture Innovation Investment - Sürdürülebilir Mobilya İnovasyon Yatırım) Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'nu kurmak için başvuru süreçlerini tamamladık. Girişim Sermayesi Yatırım Fonları pazarında yüzde 7 pazar payına sahip Letven Capital Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş. ile iş birliği gerçekleştirdik. SUFİİ Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile yeşil ekonomi, yeşil sanayi, yeşil teknoloji, yenilenebilir enerji, bioteknoloji alanında sürdürülebilir materyal ve hammadde alanlarında yeni bir fikri olan girişimcilere yatırım yapmayı hedefliyoruz” diyor.