Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:50'de güncellendi)

Hisse senetleri Pazartesi günü, ülkelerin Çin'in dışına da yayılan koronavirüsü kontrol altına almakta zorlanmaları ile birlikte küresel bazda sert düşüşler yaşarken, ABD endeks vadeli kontratları da güçlü düşüşler gerçekleştirdi. Güvenli liman varlıklarından ABD Hazine tahvilleri ve altın sıçradı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, yatırımcıların seyahat ve lüks ürün şirketlerinin hisselerinden çıkmaları ile birlikte yüzde 3.4 kadar düştü ve 2016'dan bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirmeye yöneldi. Euro Bölgesi'nin yüksek getirili şirketlerinin kredi riski göstergesi Mart 2018'den bu yana en sert yükselişini yaptı.

ABD'nin 3 temel endeks vadeli kontratının her biri yüzde 2'den fazla düşerken, ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2016'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Güney Kore hisse senetlerinin gösterge endeksi yüzde 3.9 geriledi ve Asya'daki düşüşlere öncülük etti. Japonya piyasası tatil nedeniyle kapalıydı.

Riskten kaçınma eğilimi, Güney Kore'nin hastalığa yakalananların sayısında sıçrama olduğunu bildirmesi, İtalya'nın ise Milano yakınlarında 50,000 kişinin yaşadığı bir bölgeye giriş ve çıkışları yasaklaması ile hastalığın Çin dışında da yayılmakta olduğu yolundaki endişelerin artması sonucu güçlendi. Dünyanın önde gelen ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankacıları bu haftasonu, virüsün küresel büyüme için aşağı yönlü riskler oluşturduğunu kaydetti.

Risk varlıkları, hükümetler ve şirketlerin insandan insana semptom göstermeden bulaşan bu virüsten kaynaklanan salgını kontrol altına almada zorlanmaları sonucu sert düşüşler yaşıyor. Bu karışıklığı artıran diğer bir unsur da, Çin hükümetinin virüsün yayıldığı merkez olan Wuhan'daki karantinayı gevşeteceğini duyurması ve daha sonra bu açıklamayı geri çekmesiydi.

RJMG Asset Management Ltd. idari direktörü Charles Gillams, "Koronavirüs Çin'de muhtemelen yavaşlarken, diğer taraflarda hız kazanıyor," dedi ve "Çin'deki işletmeler üzerindeki etkisi zaten derin. Bu nedenle, bunun biraz sert de olsa sadece bir çeyrek dönemlik bir etkisinin mi olacağı, yoksa daha büyük bir problem mi olduğu belirsiz ve gerçekten de bunu bir süre daha bilemeyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer tarafta, Avustralya doları diğer bir 11 yılın en düşük seviyesini gördü ve offshore yuan geçen haftaki kayıplarının önemli kısmını korudu.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Şirketlerin kâr açıklamaları sürüyor; Peugeot SA Çaarşamba, Baidu Inc., Best Buy Co. Inc., Occidental Petroleum Corp. ve Dell Technologies Inc. Perşembe ve London Stock Exchange Group Plc Cuma günü finansallarını açıklayacak.
*Güney Carolin'daki Demokrat Parti başkanlık tartışması Salı günü gerçekleştirilecek.
*Kore Merkez Bankası, koronavirüs vakalarının hızla artması ile birlikte görünüme yönelik risklerin arttığı bir ortamda politika kararını Perşembe günü açıklayacak.
*ABD'de Perşembe günü işsizlik maaşı başvuruları, GSYH ve dayanıklı tüketim malalrı siparişleri verileri açıklanacak.
*Japonya'da sanayi üretimi, istihdam ve perakende satışlar verileri Cuma günü açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 09:21'de yüzde 3.3 aşağıdaydı.
*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 2.6 geriledi.
*Nasdaq 100 vadelileri yüzde 3.2 düştü.
*Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 3.9 geriledi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.3 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 yükselerek 1,218.07 seviyesine çıktı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.0825 seviyesine geriledi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.4 düşerek 1.2916 seviyesine indi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 111.28 seviyesine ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 9 baz puan düşerek yüzde 1.38 seviyesine geriledi.
*ABD'nin 2 yıl vadeli tahvillerinin faizi 8 baz puan kayıpla yüzde 1.27 seviyesine indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 6 baz puan düşerek eksi yüzde 0.50 seviyesine geriledi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 6 baz puan inerek yüzde 0.516 seviyesine düştü.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 3.5 düşerek varil başına 51.49 dolara düştü.
*Altın yüzde 2.5 yükselerek ons başına 1,685.06 dolara ulaştı.

(13:50'de güncellendi)