Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

ABD'de seçilmiş Başkan Joe Biden'ın pandeminin etkisiyle mücadele etmek için devasa bir mali paket hazırlama niyetine bağlı olarak traderların tahvil faizlerindeki yükselişi değerlendirmesiyle, dolar haftaya yükselişle başladı. Asya hisse senetleri karışık bir seyir izledi.

Dolar önemli paralar karşısında kazançlarını üçüncü güne taşırken, Hazine tahvili vadelileri fazla değişmedi. Japonya'da hisse piyasası tatil nedeniyle kapalı ve ABD Hazine tahvilleri Londra açılışına kadar nakit piyasada işlem görmeyecek. Asya hisse göstergesi Güney Kore'nin yüzde 3.6'lık yükselişinin ardından eksiye dönmesiyle dalgalandı. S&P 500 Endeks vadelileri düştü.

Biden'ın artan virüs vakalarının ekonomik etkisiyle mücadele için bu hafta trilyonlarca dolarlık mali destek teklifi hazırlayacağını belirtmesinin ardından ABD hisseleri Cuma günü rekor kırmıştı. Petrol geçen haftaki kazancının bir kısmını geri verirken altın daha da düştü.

Yüksek değerlemeleri ve küresel hisselerin fazla ısınmış olabileceğini değerlendiren yatırımcılar hisse senedi haftaya rallisine ara vererek başladılar. Hisse senetleri ve ABD Hazine tahvili faizleri teşvike ve pandeminin aşı desteğiyle eninde sonunda kontrol altına alınacağı tahminine bağlı küresel toparlanma beklentileriyle yükseliyordu.

Miller Tabak + Co. baş piyasa stratejisti Matt Maley, notunda "Aylarca yukarı yönlü pozisyon almanın ardından hisse piyasasında bu seviyelerde artık kesinlikle daha temkinliyiz. Dolar öyle aşırı derecede satılmış durumda ki bir noktada bir süre ralli yapmak durumunda." dedi.

Biden yönetimi altındaki Demokrat Parti, başkan göreve geldiğinde Kongre'nin her iki kanadını da kontrol etmeye hazırlanıyor. Ancak 2 bin dolarlık ödeme vaadi gibi taahhütler 50-50 bölünecek olan Senato aşamasında zorlayıcı olabilir. Mevcut Başkan Donald Trump görev süresinin son günlerinde geçen hafta Washington'da yaşanan protestolardan sorumlu tutuluyor ve görevden azli ihtimaliyle karşı karşıya.

Japonya tarafında yapılan açıklamada İngiltere'deki ve Güney Afrika'dakiyle benzerlikler taşıyan yeni bir koronavirüs tespit edildiği belirtildi. Açıklamada virüsün ne kadar bulaşıcı olduğu veya mevcut aşıların buna karşı etkinliğini hemen belirlemenin zor olduğu ifade edildi.

Bitcoin Cuma günkü 42 bin dolarlık rekorundan çekildi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 13.50'de yüzde 0.7 düştü. Endeks Cuma günü yüzde 0.6 yükseldi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.8 düştü.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.8 geriledi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 azaldı.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.9 yükseldi.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.5 yükseldi.
Yen yüzde 0.2 düşüşle 104.19 seviyesinden işlem gördü.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.4 düşüşle 1.2170'ten alıcı buldu.
Sterlin yüzde 0.5 düşüşle 1.3499 oldu.
Offshore yuan yüzde 0.4 düşerek 6.4873'e geriledi.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Cuma günü 4 baz puan artarak yüzde 1.12'ye tırmandı.

Emtia

WTI petrol yüzde 0.9 düşüşle varili 51.78 dolara indi.
Altın yüzde 0.9 değer kaybederek onsu 1,831.86 dolara geriledi.