PİYASALAR ABONE OL

Küresel Borsalar yeni haftanın ilk gününe genel olarak yükselişle başlarken, geçen haftanın büyük bölümünde kapalı olan Çin hisseleri arayı kapatarak bu harekete öncülük ediyor.

Yükselişte Cuma günü açıklanan beklenti altı ABD tarım dışı istihdam verisinin Fed faiz indirimi beklentilerini desteklemesi etkili oldu. Haftanın ilk işlem gününde Japonya ve İngiltere’de finansal piyasalar resmi tatil nedeniyle işleme kapalı olacak.

Cuma gününü yüzde 1 üzeri yükselişlerle tamamlayan ABD’nin S&P 500 ve Nasdaq 100 endeksleri bu sabah vadeli işlemlerde hafif artıda.

Geçen haftanın tamamında yüzde 1’e yakın gerileyen Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah yüzde 0,12 yükselişle 1.252 seviyesinde.

Çin'in piyasaları geçen hafta Çarşamba'da Cuma gününe kadar süren işçi bayramı tatili nedeniyle kapalı kalırken offshore hisseleri güçlü kazanımlar elde etmişti.

Döviz piyasalarında da benzer şekilde offshore yuan geçen hafta zayıflayan doların da etkisiyle yüzde 1'den fazla yükselmesinin ardından son olarak dolar karşısında yüzde 0,1 düşüşle 7.2013 seviyesinden işlem gördü.

Çin Merkez Bankası (PBOC) yuanın işlem aralığının orta noktasını üç haftanın en yüksek seviyesine yükselterek offshore hareketleri yakaladı.

Çin piyasalarında görülen toparlanma merkez bankası toplantısının ardından geldi. Merkez bankası yetkilileri ekonomiyi ihtiyatlı ve proaktif para politikaları ile destekleyeceklerini açıkladılar.

Asya piyasalarında görülen genel kazanımların üzerinde ise Cuma günü beklentilerden yavaş yükselen ABD tarım dışı istihdamı etkili oldu.

Tarım dışı istihdam verilerinin ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın merkez bankasının gevşeme yanlısı tutumunu yinelemesinin ardından Fed'in yılın ilerleyen aylarında faiz indirimine gideceği beklentileri yeniden kuvvetlendi.

Advertisement