Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Kuroda şapkasından başka bir tavşan çıkardı

Kuroda şapkasından başka bir tavşan çıkardı

  • Japonya Merkez Bankası (BOJ) para politikasının sınırlarını zorlamaya devam ediyor

Giriş: 01 Şubat 2016, Pazartesi 08:19
Güncelleme: 01 Şubat 2016, Pazartesi 09:10

BOJ geçtiğimiz Cuma, negatif faiz politikası benimseyen ekonomilerden oluşan “sıfırın altı” kulübüne girerek piyasaları şaşırtmıştı. Söz konusu politika, finansal kurumların paralarını merkez bankasında bekletebilmek için zorunluk karşılık oranı dışında ek ödeme yapma durumda oldukları anlamına geliyor. Daha önceleri merkez bankaları arasında düşünülemez kabul edilen bu “tasarruf için öde” stratejisi artık İsveç, Danimarka, İsviçre ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) tarafından benimsenmiş durumda.

Japonya'nın durumunda ise, Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda tarafından atılan cesur adım, BOJ'un on yıllardır süren ekonomik rahatsızlığa son verilebilmesi için ne kadar ileri gidebileceğini işaret ediyor. Kuroda, 2013 yılında göreve geldiğinden bu yana, tahvil ve diğer varlık alımlarıyla agresif bir genişlemeci politika izleyerek para politikasının sınırlarını zorlayarak, banka bilançosunu Japonya ekonomisinin dörtte üçü boyutuna getirdi. Bu sırada yen ise dolar karşısında yüzde 20 değer kaybetti.

Kuroda'nın sınırlarda gezinen “merkez bankası macerası”, Japonya'yı deflasyonist baskıdan kurtarmak ve yüzde 2 düzeyinde hedef doğrultusunda enflasyonu tetiklemek amacıyla tasarlanmıştı. Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin “Abenomics” olarak isimlendirilen ekonomi politikası altında, BOJ politikaları agresif mali genişleme ve yapısal reformlar yolu ile 4.6 trilyon dolarlık ekonomiyi yola sokmayı hedefliyor.

BOJ üzerine düşeni gerçekleştirdi fakat Abe'nin iktidardaki Liberal Demokrat Partisi duruma ayak uyduramadı ve 2014 yılındaki vakitsiz vergi artırımı Japonya ekonomisini resesyon sürükledi, enflasyon zayıf kaldı ve deflasyon riski devam etti. İhracat hayal kırıklığı yaratırken, tüketici harcamaları az olurken, işletmeler yeteri kadar yatırım yapmadı. Dünyanın en büyük ekonomisi üçüncü çeyrekte yıllıklandırılmış yüzde 1 büyüdü.

Hong Kong'da Societe Generale SA Asya Pasifik baş ekonomisti Klaus Baader, “Japonya'da hiçbir şey yolunda değil ve BOJ üzerindeki baskı bu nedenle artıyor” dedi.

Öne Çıkanlar